Hlavní obsah

Odtrénovat, pak rychle na hokej, chystal se Liberec na Alkmaar

Pavel DosadilSport.cz

Mohou se na start pohárového jara chystat ve větším klidu, než je běžné. Fotbal se během zimní olympiády dostal na vedlejší kolej, a tak i duel Liberce s Alkmaarem v Evropské lize proběhne ve stínu medailí a dalších událostí v Soči. Slovan nastoupí proti aktuálně sedmému týmu nizozemské ligy ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá Fanda, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sergej Rybalka na tréninku před zápasem Liberce proti Alkmaaru.

Článek

Nežárlí, českým olympionikům naopak fandí a drží palce, jak jen to je v rámci přípravy možné. Třeba kapitán libereckých fotbalistů Radoslav Kováč je velkým fanouškem českých hokejistů, takže chtěl vidět z jejich čtvrtfinálové bitvy s Američany co nejvíc.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Kluci hrají od šesti a my trénujeme od pěti. Hodinku na hřišti budeme, pak rychle k televizi a během přestávky rychle přejet do Břízek, kde budeme u jídla ve sledování hokeje pokračovat," měl Kováč jasno o středečním večeru.

Obrana bude v jednom ohni

Podstatná je ale pro jeho tým samozřejmě příprava na Alkmaar. Ofenzivně laděný soupeř pořádně prověří Kováčem řízenou obranu, která se přes zimu vinou odchodů Keliče a Kušníra z poloviny změnila.

„Je nadějné, že v ligové generálce jsme proti Slavii udrželi nulu. S Alkmaarem to ale bude přece jen jiné, zápas naostro. A je na nás zkušených, abychom si to vzadu uřídili," uvědomuje si Kováč.

„Určitě máme handicap, že obrana nebyla během zimy pohromadě. Čekám, že každým zápasem se bude naše čtyřka zlepšovat. Hned s Alkmaarem bude v jednom ohni," říká trenér Jaroslav Šilhavý. „Radek ale za minulý rok dokázal, že je dostatečně zkušený. A to samé lze říci o Honzovi Rajnochovi, který k němu teď přibyl," dodává kouč.

Stopeři potřebují čas, chytat bude Kovář

„Potřebujeme trochu času, abychom se sehráli. I kdybyste k sobě dali dva nejlepší stopery světa, nesednou si hned. S Radkem se známe a pár zápasů v přípravě jsme spolu stihli odehrát. Trochu nám to ještě skřípe, ale zlepšíme se," přikyvuje Jan Rajnoch.

„Je to pro mě samozřejmě nová situace, protože za minulý rok jsme na sebe byli zvyklí, věděl jsem dopředu, co kluci vedle mě udělají. Ale zvládneme to, Rajny je zkušený a Vláďa Coufal už také něco odehrál," doufá Kováč.

Během zimy se v brance pravidelně střídali Kovář s Hroššem. Podzimní jednička nakonec svou pozici i pro začátek jara uhájila. „Chytat začne Kovář. Rozhodování bylo těžké a do poslední chvíle jsme váhali. Oba během přípravy pracovali poctivě. Nakonec jsme zvolili Přemu, ale nechtějte po mně, abych rozebíral jejich přednosti a nedostatky," avizuje Šilhavý.

Alkmaar je venku jako na houpačce

Tým AZ neprožívá ideální sezónu. Doma je pod kritikou, že jeho výkony jsou proměnlivé jako na houpačce. „Musím uznat, že sám to cítím stejně. Výkyvy máme hlavně na hřištích soupeřů. A teď zase hrajeme venku..." řekl před podvečerním tréninkem v Liberci obránce a kapitán Nick Viergever.

Také proto bere Alkmaar svoji jasnou roli favorita na postup obezřetně. „Máme letos na rozdíl od soupeře odehráno již sedm ligových zápasů, ale nechci vůbec spekulovat, jak velká výhoda to je. Hlavně nesmíme Liberec podcenit, jeho výsledky jsou výborné," poukázal zkušený trenér Dick Advocaat.

Reklama

Související témata: