Hlavní obsah

Na odvetu v Doněcku nemyslíme. Koncentrujeme se na první zápas s ukrajinskou Barcelonou, tvrdí Limberský

Plzeň

Jedno si uvědomuje před večerním duelem s ukrajinským Doněckem moc dobře. „Šachtar je fotbalovými kvalitami úplně někde jinde než my,“ přiznává plzeňský obránce David Limberský před první partií druhého kola Evropské ligy. Přesto je přesvědčen, že jeho Viktoria je schopna se ukrajinskému protivníkovi postavit, vzdorovat mu a třeba ho i vyřadit. „Však jsme si to v pohárové Evropě ověřili i na jiných evropských mužstvech,“ přidává svůj argument.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Limberský (třetí zleva) na tréninku Viktorie Plzeň před utkáním Evropské ligy se Šachtarem Doněck.

Článek
Fotogalerie

Ve čtyřiačtyřiceti předchozích zápasech na evropské pohárové scéně jste hráli pod taktovkou Pavla Vrby, proti Šachtaru ovšem vyrukujete pod novým koučem Dušanem Uhrinem. Pociťujete nějaký rozdíl?

Až na Rajtorala, který už kope v bundeslize, se náš kádr nezměnil, takže i hra by měla být stejná. Zvláště, když nový trenér Uhrin vyznává obdobnou filosofii, jako jeho předchůdce. Proto věříme i ve stejné úspěchy, kterých s ním dosáhneme.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

A co třeba atmosféra v mužstvu a hlavně v kabině, o které mluvil Uhrin jako o hodně specifické?

Pořád stejná. Každý kouč má pochopitelně svá specifika, ale atmosféra v naší kabině se ani s novým trenérem nijak nezměnila.

Když se Uhrin vašeho týmu v lednu ujímal, nechal se slyšet, že v přípravě bude klást větší akcent na defenzívu, která se mu na podzim ve vašem podání moc neprostupná nezdála. Pociťovali jste to během přípravy?

Pravdou je, že nácviku defenzivy a různých cvičení v obranné fázi jsme dělali daleko víc než v minulosti. Až na hřišti se ale ukáže, zda a jak jsme se zlepšili.

Přípravě na konfrontaci s Šachtarem jste se hodně věnovali, jeho hru jste bedlivě studovali. Dá se ukrajinský mistr přirovnat k některému ze soupeřů, s nímž jste se na evropské pohárové scéně v minulosti potkali?

Je to taková ukrajinská Barcelona. Vpředu ťukes a krátké nahrávky, podobně jako Katalánci. Ofenzivu má totiž Šachtar poskládanou z pomalu nejlepších brazilských hráčů. Vzadu pak operují Ukrajinci doplnění o výborného Chorvata Srnu. Nabízelo by se i srovnání s CSKA Moskva, s nímž jsme na podzim v Lize mistrů hráli a uspěli v boji o další pokračování v pohárové Evropě. Jenže Doněck je ještě kvalitnější.

Takže problém...

Ukrajinský mistr má skutečně obrovskou fotbalovou kvalitu. Určitě větší než my. Jenže v minulosti jsme byli schopni konkurovat celé řadě evropských celků, takže bychom to měli dokázat i proti Šachtaru. I třeba proto, že složení našeho týmu se nezměnilo, hrajeme už dlouho spolu a měli bychom to tudíž zvládnout.

Co by tedy mělo na Šachtar platit?

Soupeř je hodně silný v ofenzivě, ale vzadu se v jeho hře okénka objevují. Hraje totiž s hodně vysunutou obranou, takže bychom měli po získání míče přecházet rychle do protiútoků a z nich hosty trestat.

Sám trenér Doněcku Lucescu před utkáním přiznal, že on a ani jeho hráči nechápou, co se v Kyjevě děje a je jim líto lidí, kteří přišli o život. Není sporu, že napjatá situace panující na Ukrajině na soupeře dopadá...

I my ji vnímáme, ale nemyslím, že by hráče Šachtaru ve večerním utkání ovlivnila. Jsou to profesionálové a soustředí se na zápas a svůj výkon.

Objevily se dokonce informace, že by se odveta za týden nemusela v Doněcku vůbec hrát, protože už teď přeložila UEFA zápasy ukrajinských celků v pohárových soutěžích na jiná místa. Vnímáte i tuto eventualitu?

Odveta je ještě daleko, neboť mezi prvním a druhým zápasem s Šachtarem nás čeká ještě ligové utkání v Ostravě. Navíc nepoletíme do Kyjeva, ale do Doněcku, kde se podle informací, jež máme, nic neděje. Proto nic nebrání tomu, abychom tam hráli. Teď se ale hlavně soustřeďujeme na večerní první střetnutí v Plzni.

Reklama