Hlavní obsah

Myšlenkami jsme v Kyjevě. I u mrtvých, jichž je nám líto, přiznal trenér Šachtaru Lucescu

Plzeň

Neusmál se, vážnou tvář neodložil. Ani reminiscence na pět let starý triumf, který s Šachtarem v někdejším Poháru UEFA slavil, na rumunského trenéra na lavičce ukrajinského Doněcku nepůsobily. „Asi na mě vidíte, jak se cítím. Naše nálada není tak slavnostní, jak by si zápas Evropské ligy zasluhoval, protože myšlenkami jsme v Kyjevě,“ přiznával zkušený kouč Mirce Lucescu, že dění v ukrajinském hlavním městě doléhá před duelem s Plzní na něho, stejně jako na hráče.

Foto: Sport.cz

Rumunský trenér ukrajinského Šachtaru Doněck Mircea Lucescu.

Článek

Během zimní přestávky domov moc neokusili. Nejprve soustředění v Emirátech, poté start na silně obsazeném turnaji v Tel Avivu, který jeho svěřenci vyhráli, na závěr příprava v Turecku, kde Šachtar také jen a jen vítězil. Trenér Lucescu by tedy mohl být před pohárovou konfrontací s Plzní navýsost spokojen. Jenže zprávy z Ukrajiny, kde explodovala nová vlna protivládních protestů a občanských nepokojů, ho v klidu nenechávají.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Myšlenkami jsme v Kyjevě a nechápeme, co se tam děje. A je nám líto těch, co přišli o život," pravil osmašedesátiletý rumunský trenér.

Radost fanouškům v těžkých časech

„Nám ale nezbývá, než se snažit plnit své fotbalové povinnosti a dosáhnout takového výsledku, který by udělal našim fanouškům v těchto těžkých časech radost," pronesl, než se začal věnovat duelu s Plzní, který na jeho tým čeká.

„Bude to velká výzva, protože až dosud jsme hráli jen přátelská utkání. Teď půjde o první oficiální střetnutí po dvou měsících odpočinku," připomínal, že výhry ve dvanácti z třinácti odehraných duelů sice jistou vypovídající hodnotu mají, ale pro pohárovou konfrontaci nebudou směrodatné.

„Bude to střetnutí dvou fotbalových škol. Zatímco Plzeň profituje z dobré fyzické připravenosti, organizace hry a ofenzivního ladění, my kromě toho klademe akcent i na individuální schopnosti jednotlivců," netajil se vírou, že jeho škola a jeho hráči budou úspěšnější a zamíří z play off Evropské ligy dál.

Paralely s minulostí kouč odmítal

Ale že by dokráčeli až tak daleko, jako v roce 2009, kdy bývalý Pohár UEFA vyhráli? „Tehdejší a dnešní komanda Šachtaru se nedá vůbec srovnávat. Máme jiné mužstvo, které roste a teprve získává na kvalitě a síle. Hlavně vpředu máme samé mladé hráče a ti teprve nabírají zkušenosti. I proto bude hodně záležet na čtvrtečním zápase," odmítal paralely s minulostí Lucescu, který už dovedl Šachtar k sedmi mistrovským titulům.

Nakonec se ale i on přece jen pousmál. To když padl dotaz, co říká tomu, že si Plzeň v přípravě vybírala soupeře blížící se pojetím a herním stylem Šachtaru. Třeba Rostov ...

„Ale Rostov hraje přece úplně jiným stylem, než my. Už proto, že naše útočná linie je tvořená samými Brazilci," zacukalo Lucescovi pobaveně ve tváři, neboť ho v tu chvíli možná napadalo, že cesta za postupem bude snazší, než si představoval.

Reklama