Hlavní obsah

Český legionář v ukrajinských službách Hübschman myslí se Šachtarem znovu na evropskou trofej

Už desátým rokem obléká český legionář a zkušený reprezentant Tomáš Hübschman dres Šachtaru Doněck a z Ukrajiny nemá sebemenší chuť odcházet na jinou štaci. Proč také, když s mužstvem už posbíral sedm mistrovských titulů, hraje s ním evropské soutěže, i na vítězství v Poháru UEFA před pěti lety dosáhl?! A hlavně - je klíčovou postavou Šachtaru. I dnes v prvním střetnutí play off Evropské ligy proti Plzni tomu tak bude.

Foto: Vlastimil Vacek

Český záložník Doněcku Tomáš Hübschman se při tréninku před zápasem s Plzní dobře bavil.

Článek
Fotogalerie

Před pěti lety jste se Šachtarem vyhrál tehdejší Pohár UEFA, tedy předchůdce Evropské ligy. Jak moc se váš ukrajinský tým za tu dobu změnil?

Hodně, protože hned několik klíčových hráčů během té doby odešlo. Willian do Chelsea, Fernandinho do Manchesteru City, Mchitarjan do Dortmundu, pryč je i Rat, který v Doněcku deset let hrál.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Bez vzpomínaných fotbalistů už asi není Doněck tím mužstvem, co býval...

Oni sice odešli, ale doufám, že naše síla zůstala a že budeme pokračovat v tom, co se nám povedlo v roce 2009, kdy jsme Pohár UEFA vyhráli.

Takže si před čtvrteční konfrontací s Plzní věříte? Nepochybujete o tom, že postoupíte do další fáze Evropské ligy?

Respektujeme Viktorii, protože svou sílu nesporně má, ale my se soustřeďujeme sami na sebe a náš fotbal. Samozřejmě že se budeme snažit postoupit.

Proto jste přiletěli s dvoudenním předstihem? To abyste se na zápas patřičně koncentrovali?

My podobný režim praktikujeme před každým pohárovým utkáním bez ohledu na to, zda hrajeme v Plzni nebo Manchesteru. Nedíváme se, jaké má soupeř jméno, ale na to, jak hraje.

Mimochodem - pro vás osobně musí jít asi o hodně zvláštní zápas.

Hlavně zajímavý, i když daleko zajímavější by byl, kdybychom hráli třeba proti Spartě, odkud jsem se na zahraniční angažmá vlastně vydal. Až dosud jsem byl zvyklý vracet se domů hlavně kvůli reprezentaci, teď nás čeká pohárový duel s Plzní. Snažím se ho ale příliš neprožívat a plně se na něj koncentrovat.

Trenér Lucescu se nechal slyšet, že od vás žádné informace o českém soupeři nepotřeboval, neboť jich má dost a dost. Opravdu nedošlo před utkáním k žádným konzultacím? Skutečně jste o Plzni nemluvil ani s ním, ani se spoluhráči?

Trenér má pravdu. Informace si posbíral sám a měl jich skutečně hodně. Předal je hráčům, takže nebylo vůbec třeba, abych s nimi o českém soupeři mluvil já.

Na co vás kupříkladu upozornil?

Že Plzeň vyřadila CSKA Moskva, s nímž jsme se utkali v Tel Avivu a poznali jeho sílu, že má fyzicky dobře připravené mužstvo s dobrou organizací hry, že dirigentem její hry je Horváth, kterého sám jako trenér poznal v Galatasaray Istanbul a jehož si velice cení.

Stihl jste to říci už Horváthovi, který je před utkáním očividně v dobrém rozpoložení?

Zatímco s některými plzeňskými hráči jsem již mluvil, s Pavlem jsem se ještě nepotkal. Ale jeho radosti a dobré náladě se ani nedivím, když podepsal novou smlouvu.

V Doněcku se hodně mluvilo i o tom, že výhodou Šachtaru by mohl být odchod trenéra Vrby k reprezentaci, neboť právě on představoval velkou sílu Plzně. Sdílíte podobný názor?

Pravdou je, že právě trenér Vrba dal dohromady mužstvo, které momentálně v Plzni je. Jenže to se až na Rajtorala působícího nyní v bundeslize nijak nezměnilo. Zůstalo pohromadě, takže ani k velkým změnám v jeho hře nedojde.

Reklama

Související témata: