Hlavní obsah

Rajnoch byl v Turecku jako doma, Nezmarova nabídka mu však přišla vhod

Liberec

Přišel do kabiny fotbalistů Slovanu mezi posledními, přitom však hned zjistil, že bude možná jediným rodilým Liberečákem v týmu. „Narodil jsem se ve Frýdlantu, ale moji rodiče pracovali v Liberci, kde jsme až do mého nástupu do první třídy žili. Tenkrát jsem ještě nehrál fotbal za Slovan, ale závodně lyžoval,“ usmívá se Jan Rajnoch, nový stoper Liberce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zimní liberecké posily Jan Rajnoch (vlevo) a Jevgen Budnik budou nachystány na Alkmaar.

Článek
Fotogalerie

Přišel jste z druholigového Demirsporu a v Turecku strávil celkem čtyři roky. Tak dlouho tam vydrželo jen málo českých fotbalistů, vy si navíc poněkud divoké podmínky pochvalujete...

Stoprocentně bych se klidně ještě do Turecka někdy vrátil! Je ze mě už takový ‚Poloturek'. (smích) Mám tam spoustu známých, byl jsem spokojený. Člověk je tam sice dokázán sám na sebe, což mě ale posílilo ve způsobu života. Turci jsou muslimové, mají své tradice. Kultura a mentalita lidí jsou velmi odlišné od nás, ale já s tím neměl problém.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jenže když vám zavolal liberecký ředitel Jan Nezmar, usoudil jste, že je čas na návrat domů. Ozval se v pravou chvíli?

To je řečeno přesně. Na postup do první ligy jsme už neměli a nový prezident klubu chtěl trochu reorganizovat kádr. Honzova liberecká nabídka mi tak opravdu přišla vhod.

A dvojutkání s Alkmaarem určitě patří k zápasům, kvůli nimž stojí za to se vracet...

Tak, tak. Je mi dvaatřicet a už jsem ani nedoufal, že bych si ještě někdy Evropskou ligu zahrál. Očekávání jsou velká, chceme si to užít.

Liberec od vás očekává jediné, že po boku kapitána Kováče nahradíte jeho osvědčeného parťáka Keliče, který odešel do Padovy.

S Radkem se známe z reprezentace, pár zápasů jsme v přípravě spolu odehrát stihli. Potřebujeme trochu času, abychom se sehráli. I kdybyste k sobě dali dva nejlepší stopery světa, nesednou si hned. Trochu nám to ještě skřípe, ale zlepšíme se. Fanoušci samozřejmě očekávají, že Slovan bude pokračovat v podzimní jízdě. Musejí si však uvědomit, že přes zimu tady nastala spousta změn. Chce to klid a pracovat, protože nic nejde uspěchat.

Poslední ze svých patnácti zápasů za reprezentaci jste sehrál v září 2011 ve Skotsku. Na nároďák už nemyslíte?

Reprezentace by měla být snem pro každého - a jí si ho splnil. Jsem ale realista. Začíná nová kapitola, šanci dostanou noví hráči. Věřím, že trenér Vrba naváže na své úspěchy v Plzni. Když za námi přiletěl na soustředění do Portugalska, tak jsem mu dodatečně gratuloval. Když hráli s Fenerbahce, měly výkony Viktorie v Turecku velký ohlas. O mém případném návratu do reprezentace jsme se vůbec nebavili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články