Hlavní obsah

Alkmaar gólem v Lisabonu uchoval naději

PRAHA

Fotbalisté Alkmaaru si i navzdory četným zraněním vedli v semifinále Poháru UEFA skvěle. Na hřišti Sportingu Lisabon i bez čtyř základních stavebních kamenů sestavy vedli Landzaatovou zásluhou, domácí ale hned za minutu vyrovnali na 1:1 a deset minut před koncem vstřelili vítězný gól. I přesto si Alkmaar vytvořil nadějnou pozici pro postup.

Článek

Vděčí za ni jedné z mála svých zdravých opor. Landzaat si po necelé půlhodině hry naběhl na centr z pravé strany a z voleje poslal první střelu svého týmu do sítě. Nizozemský klub vstřelil v osmifinále v Doněcku tři branky, kolo poté ve Villarrealu dvě a ani tentokrát nevyšel na hřišti soupeře naprázdno.

Domácí, kteří měli do té doby převahu, se ale dokázali oklepat stejně pohotově, jako v minulém kole proti Newcastlu. A už za minutu diváci oslavovali Doualovo vyrovnání. Dalekonosná střela se odrazila od obránce Vlaara přímo na Kameruncovu nohu a ten šťastného okamžiku využil.

Sporting pak soupeři téměř nepůjčoval míč, ale druhý gól stále nepřicházel. Až kouč Peseiro zvedl z lavičky Chilana Pinillu a ten se po deseti minutách na hřišti krásně trefil z 25 metrů.

Alkmaar se přesto na stadion José Alvaladeho může vrátit. Právě tam se hraje finále a nizozemský klub bude v odvetě spoléhat na výtečné výsledky na domácí půdě. Ještě nikdy na vlastním hřišti v pohárech neprohrál, a to už tam hostil devatenáct soupeřů.

V Parmě diváci čekali na gól marně. Zápas italského klubu s CSKA Moskva, v němž se nezrodila jediná vážnější šance, skončil bezbrankovou remízou a odveta v ruské metropoli bude za týden úplně otevřená.

Diváci si na stadionu Ennia Tardiniho na střídmé podívané zvykli. A to nejen proto, že znovu kouč Carmignani vyslal na hřiště jedenáct hráčů, jejichž pověst sotva překračuje hranice regionu. Reprezentační kanonýr Gilardino nebyl ani mezi náhradníky, společně s dalšími oporami je kouč šetřil na boje o záchranu.

A semifinále Poháru UEFA hrála Parma možná s nejmladším týmem v historii. Savimu je osmnáct, Dessenovi ještě o rok méně, ostatní dovršili dvacítku teprve nedávno.

Vítěz soutěže z let 1995 a 1999 se naučil vystačit si s málem. Ve čtyřech domácích zápasech ve vyřazovací části ani jednou neinkasoval, sám se trefil jedinkrát, dnes si nevytvořil pořádnou šanci, přesto má blízko k finále. Za týden mu v Moskvě stačí uhrát remíza 1:1.

Sporting Lisabon - AZ Alkmaar 2:1 (1:1)
Branky: 37. Douala, 79. Pinilla - 36. Landzaat. Rozhodčí: De Santis (It.). ŽK: Anderson Polga, Pinilla - Vlaar, Buskermolen, Lindenbergh. Diváci: 35.000.
Sporting: Ricardo - Rogério (69. Pinilla), Anderson Polga, Enakarhire, Rui Jorge - Fabio Rochemback (60. Viana), Pedro Barbosa (46. Moutinho), Custódio - Douala, Sá Pinto, Liedson. Trenér: Peseiro.
Alkmaar: Timmer - Jaliens, Vlaar, Buskermolen, De Cler - Ramzí, Landzaat, Lindenbergh, Van Galen (79. Sektíví) - Nelisse (72. Huysegems), Perez. Trenér: Adriansee.
AC Parma - CSKA Moskva 0:0
Rozhodčí: Busacca (Švýc.). ŽK: Bovo, Savi, Vignaroli (všichni Parma). Diváci: 7298.
Parma: Bucci - Cardone (61. Bonera), P. Cannavaro, Bovo, Savi - Sorrentino (79. Bolano Correa), I.S. Camara, Ruopolo, Dessena - Vignaroli, Furlan (68. Pisanu). Trenér: Carmignani.
CSKA: Akinfejev - Šemberas, Ignaševič, A. Berezuckij, Odiah - V. Berezuckij, Rahimič, Carvalho, Žirkov - Olič (85. Laizans), Krašič (58. Vágner Love). Trenér: Gazajev.

Reklama