Hlavní obsah

Plzeňští fotbalisté odletěli na Ukrajinu za postupovou nadějí. O tu svou bojuje i gólman Bolek

Praha

Plzeňská naděje na postup do další fáze Evropské ligy dál žije, ale čtvrteční odveta na Ukrajině bude pro Viktorii hodně těžká. „Musíme prostě zahrát na hranici svých možností, pohárové zkušenosti by nám v tom měly pomoci,“ přiznával před odletem do Doněcku kapitán Viktorie Pavel Horváth. „Po domácí remíze je jasné, že musíme v Donbas Areně vstřelit gól a vyhrát,“ nabádal trenér Dušan Uhrin, než letadlo s plzeňskou výpravou na palubě nabralo dopoledne kurs na východ.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin během utkání Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek

V domácím duelu byla Viktoria na favorizovaný Šachtar dokonale nachystána, takže ukrajinský mistr ji ničím nepřekvapil. Přesto úvodní duel 2. kola Evropské ligy skončil remízou 1:1, která nebyla po chuti ani jednomu z trenérů.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Měli jsme vyhrát už proto, že jsme si nachystali daleko víc příležitostí než soupeř. Ale jinak jsem byl s výkonem svého mužstva spokojen. Už proto, že je teprve únor a že šlo o naše první soutěžní střetnutí," nechal se slyšet rumunský kouč ve službách Šachtaru Mircea Lucescu.

I parkoviště se před odvetou rozšiřovalo

Nepochybuje přitom, že jeho svěřenci domácí odvetu zvládnou a do další fáze Evropské ligy postoupí.

„Jsem připravení se dostat dál," stvrzoval ostatně i zkušený chorvatský legionář Dario Srna, že pro Šachtar nic jiného než postup nepřipadá v úvahu.

Domácí tým hodně spoléhá na podporu svých fanoušků, jejichž zájem o odvetu je mimořádný. Na oficiálních stránkách Šachtaru se dokonce objevila informace, že parkovací plochy kolem stadiónu, který hostil evropský šampionát v roce 2012, byly před zápasem rozšířeny, aby zvládly nápor diváků.

Mezi tyče se postaví Bolek

Pro Plzeň bude odveta, která je na programu od 19 hodin našeho času, o to složitější, že se bude muset obejít bez dvou stabilních hráčů základní sestavy. Limberský se totiž v domácím duelu vykartoval, Kozáčik si zase v nedělním ligovém duelu v Ostravě poranil úpon břišního svalu a na Ukrajinu vůbec neodletěl.

„Samozřejmě že jde o ztrátu, ale máme dostatečně široký kádr, abychom se s jejich absencí vyrovnali a poradili si," přiznával plzeňský kouč Dušan Uhrin, který pochopitelně pošle mezi tyče Petra Bolka.

Ten sice v neděli na Bazalech vystřídal v ligovém duelu Kozáčika, ale předtím si naposledy zachytal v mistrovském zápase v srpnu roku 2012, když ve třetím ligovém kole prohrála Viktoria doma s Brnem 2:3. Od té doby dával trenér Vrba přednost právě Kozáčikovi. "Tentokrát nás ale v zimní přípravě trenér Uhrin točil, takže jsem chytal a v permanenci byl," zachovává klid Bolek.

Jedno je ale jisté - ve čtvrtek bude v Donbas Areně o svou šanci bojovat nejen Plzeň, ale i on.

Ta plzeňská se zhmotní v realitu, když český mistr na Ukrajině vyhraje nebo si alespoň odveze remízu 2:2 a pochopitelně i nerozhodný výsledek s vyšším skóre, Bolkova zase v momentě, kdy svůj tým podrží.

"Budeme bojovat a rvát se, abychom uspěli. Když jsme dali Šachtaru gól v prvním zápase, proč bychom ho nemohli vstřelit i v odvetě? Budeme muset hrát podobně zezadu jako doma, ubránit jejich rychlé hráče a sami udeřit," plánoval Stanislav Tecl, jenž se o trefu v prvním střetnutí postaral.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen