Hlavní obsah

Dva hráči základní sestavy Plzni sice chybí, i přes absenci Kozáčika a Limberského ale odhodlání zůstalo

Doněck

V prvním zápase před týdnem v Plzni sílu a fotbalové kvality Viktorie poznal a dokonce je sám uznale kvitoval, přesto rumunský kouč ve službách ukrajinského Šachtaru Mircea Lucesu odmítá uvažovat o čemkoli jiném než o postupu do osmifinále. „Vyhrát jsme měli už v prvním utkání, šancí jsme měli víc než soupeř. Doma si musíme dát pozor hlavně na soupeřovy protiútoky,“ pravil před čtvrteční odvetou 2. kola Evropské ligy, která se hraje v Doněcku od 19:00 SEČ.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Dušan Uhrin na tréninku před utkáním Evropské ligy se Šachtarem Doněck.

Článek

Ukrajinský mistr je i v mrazivém počasí, které v Doněcku panuje a jež i jeho hráče po týdnech prožitých na soustředěních v teplých krajích zaskočilo, na odvetu nažhavený. „Jsme připraveni udělat pro postup do osmifinále všechno," hlásil chorvatský legionář ve službách Šachtaru Darijo Srna, čímž jako by promlouval za všechny hráče.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore

Za trenéra také, to se ví. Před pěti lety dovedl Mircea Lucescu Šachtar až v triumfu v tehdejším Poháru UEFA, letos by chtěl v Evropské lize na toto tažení navázat alespoň účastí ve finále.

„Tehdy jsme měli ovšem daleko silnější a zkušenější mužstvo, takže se nedá srovnávat bývalý a současný tým. Ale hráči rostou, učí se, pracují, sbírají zkušenosti," naznačoval Lucescu, proč takové touhy.

Horváth: Napravit, co se nepovedlo

Konstelace pro Doněck skutečně mluví, neboť z Plzně si odvezl remízu 1:1 a má proto k postupu blíž.

„Změníme samozřejmě malinko taktiku, protože hrajeme venku, ale do zápasu půjdeme s tím, že chceme dát gól a vyhrát. Anebo remizovat 2:2, což na postup také stačí," kontroloval plzeňský trenér Dušan Uhrin.

Hráči jsou s ním zajedno. „Když jsme Šachtaru dokázali vstřelit branku doma, proč bychom to nesvedli i v odvetě?" pravil autor gólu v prvním duelu Stanislav Tecl. „A je jedno, kdo ji dá, protože pro nás je podstatné, abychom postoupili. Není se čeho bát, před týdnem jsme se doma přesvědčili, že jsme schopni hrát se Šachtarem rovnocennou partii."

„Tak jako my respektujeme soupeře, i on teď dobře ví o našich přednostech a je mu jasné, že konfrontace není zdaleka rozhodnutá. Máme příležitost napravit, co se nám doma nepovedlo a věřím, že šanci máme," přidával kapitán mužstva Pavel Horváth.

Ztráty Uhrina nerozhodily

Na plzeňském odhodlání nic nemění ani dva nucené zásahy do sestavy. Limberský absentuje po druhé žluté kartě, brankář Kozáčik se zranil v ligovém duelu v Ostravě a do Doněcku vůbec neletěl.

„Máme dost široký kádr, abychom je nahradili, proto nepřipouštím, že by s námi měly tyto dvě ztráty něco udělat," zachovává klid Dušan Uhrin, který na kraj obrany pošle Hubníka a mezi tyče Bolka.

Ten sice střídal v neděli na Bazalech Kozáčika, ale předtím stál v bráně v ostrém soutěžním duelu naposledy před půldruhým rokem proti Brnu. „Lepší být připraven tři dny dopředu, než jít do brány třeba v desáté minutě. Mohu si alespoň představit, jakého soupeře proti sobě budu mít, co čekat od Brazilců v domácím útoku a jaký pozor si dávat na trestné kopy, z nichž pálí Čigrinskij," snaží se zachovávat klid Bolek i když nepopírá, že jistá nervozita v něm hlodá.

Šachtar Doněck - Viktoria Plzeň
odveta 2. kola Evropské ligy (první zápas 1:1)
Rozhodčí: Pol van Boekel (Nizozemsko), začátek v 19 h SEČ, vysílá ČT Sport.
Pravděpodobné sestavy:
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Ismaily - Hübschman, Fred - Douglas Costa, Teixeira, Bernard - Adriano.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Hubník - Horváth, Hořava - Petržela, Kolář, Kovařík - Tecl.

Reklama

Související témata: