Hlavní obsah

Doněck jako by ani nebyl na Ukrajině. Žije si svým životem a svým fotbalem

Zdeněk Pavlis (Doněck)Sport.cz

Dost možná, že jednou bude na letišti Sergeje Prokofjeva v Doněcku pamětní deska připomínající, že zdejší ostražití celníci nenechali 22. února prchnout dnes už exprezidenta Viktora Janukovyče s jeho suitou právě odsud do ciziny, ale teď ještě v moderní příletové hale dokončené pro evropský fotbalový šampionát 2012 žádné podobné memento na dramatické únorové ukrajinské dny nevisí. Do klidu a až mrtvolného ticha je ponořený liduprázdný aeroport, ulice miliónového města zrovna tak. Doněck žije svým životem.

Foto: www.uefa.com

Fotbalový stadión v Doněcku

Článek

Ani přílet plzeňské výpravy ho nenarušil. Párkrát sice spoušť dvou tří fotoreportérů cvakla, i několik záběrů místní kameraman natočil, když celníci kontrolovali pasy fotbalistů se stejnou pečlivostí, s jakou zapichovali zrak minulý týden do dokumentů Janukovyčových pobočníků a členů jeho ochranky, ale tím také veškerý zájem končil.

„Kdybych si nepřečetl o ukrajinských událostech doma na internetu a v novinách, ani bych nevěděl, že se tady něco událo," reagoval kouč Viktorie Dušan Uhrin na dotaz, zda se on a jeho svěřenci cítí v Doněcku bezpečně. „Já tedy žádné nebezpečí nepocítil."

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Dnešní duel mezi místním Šachtarem a plzeňskou Viktorií je pro metropoli Donbasu událostí, kvůli níž se i parkoviště u zdejšího fotbalového chrámu rozšiřovalo, aby bylo schopno pojmout všechny fanoušky. Ostatně, i tramvaje v klubových oranžovo černých barvách zvou diváky na zápas, přičemž hned z několika z nich příznivce láká a o pomoc a podporu žádá český legionář Tomáš Hübschman sloužící na Ukrajině už desátým rokem.

Plzeňskou výpravu panující poklid ovšem nijak nepřekvapil, neboť už z domova věděla, že kyjevské bouře se sem, do města pár desítek kilometrů od ruských hranic, nepřenesly. Stejně jako nepostihly Oděsu či Dněpropetrovsk, kde minulých týden nechala UEFA pohárové zápasy rovněž hrát. Právě Hübschman o tom při prvním duelu fotbalisty Viktorie ujišťoval.

„Proto jsme vůbec neřešili, co by nás mohlo na Ukrajině čekat," zachovával chladný klid korespondující s mrazivým počasím vládnoucím v Doněcku plzeňský trenér Dušan Uhrin. „Ostatně, spousta z nás už toho v životě zažila tolik, že nás současné ukrajinské dění nemůže rozhodit."

Reklama

Související témata: