Hlavní obsah

Alkmaarský Eden málem lehl popelem, Liberec na něm ovšem vyhořet nechce

Pavel Dosadil (Alkmaar)Sport.cz

My jsme měli v létě na stadiónu povodeň. To je toho, nám zase málem vyhořel. Tak se trumfovali funkcionáři Liberce a Alkmaaru po losu prvního kola vyřazovací části fotbalové Evropské ligy. Oba dnešní soupeři svou kalamitu překonali a z předkol došli až do jarního pokračování. Jenže tam, kde koncem srpna řádil požár, můžou shořet poslední pohárové naděje Slovanu. V prvním zápase doma prohrál s AZ 0:1.

Trénink Liberce před odvetou v AlkmaaruVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Liberec měl svou povodeň, Alkmaar zase požár na stadiónu.

Tři dny před duelem 3. předkola s Curychem ochromila stadión u Nisy hned ze tří stran povodňová vlna. Klub ovšem udělal maximum, aby se mohlo hrát, fanoušky v ochozech by během zápasu sotva napadlo, že se tudy prohnala velká voda.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Fotbalisté Alkmaaru zase kvůli požáru na stadiónu nedohráli zápas 4. předkola s řeckým Atromitosem. Oheň způsobil škody za půl miliónu eur. Hořet začalo po zkratu v jedné z elektrických skříní. Na stadiónu zhasla světla, objevil se kouř. Přes jedenáct tisíc diváků i oba týmy se následně musely evakuovat.

Hlavně sehrát důstojnou roli

AFAS Stadión pro 17 tisíc diváků hodně připomíná vršovický Eden. Liberec má během tažení pohárovou Evropou smůlu na trable s leteckou přepravou, například včera, když před startem do Nizozemska nešel nahodit jeden ze dvou motorů airbusu. O požár do sbírky kalamit rozhodně nestojí.

„To bych nespojoval, věřím, že tentokrát vyhraje fotbal. A my tady chceme sehrát důstojnou roli," poukázal trenér Jaroslav Šilhavý před včerejším tréninkem.

Pořadatelé slibují, že v nizozemském Edenu bude plno. „Zase si zápas venku můžeme užít, bude tady parádní atmosféra," rozhlížel se po tribunách kapitán Radoslav Kováč.

Pokazí Advocaatovi jubilejní stovku?

Na hřištích soupeřů Liberec v Evropské lize pětkrát za sebou neprohrál. „Venku se nám asi hraje líp. Teď už nemáme co ztratit, znervóznět by měli spíš oni. Alkmaar je kvalitní, ale určitě ne silnější než Udine či Sevilla. Má mladé kluky, tak na ně zkusíme zadupat a dát brzy gól, ať naše pohárová pohádka ještě nekončí," přeje si Kováč.

To by však Slovan musel trenérovi Alkmaaru Dicku Advocaatovi pokazit jeho jubilejní 100. zápas v evropských pohárech.

„Vím, četl jsem to. Pěkné, ale nic víc. Nechci zůstat jen u stovky, měli bychom dojít co nejdál. Pohárové zápasy jsou pro mě ještě větší zábava. Cestování, cizí stadióny, vydařené, ale i nepovedené zápasy. Baví mě to," vyhlásil kouč s přezdívkou Malý generál.

AZ Alkmaar - Slovan Liberec
Dnes od 21:05, rozhodčí Bojko (Ukr.). Přímý přenos vysílá Fanda, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Alkmaar: Esteban - Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever - Henriksen, Ortiz, Elm - Berghuis, Jóhannsson, Beerens.
Liberec: Hroššo - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Pavelka, Rybalka - Šural, Jarolím, Frýdek - Budnik.

Reklama

Související témata: