Hlavní obsah

Pro Šachtar to byl zápas blbec, ale na to se historie ptát nebude, veděl o postupu své plzeňský střelec Kolář

zp (Doněck)Sport.cz

Necelá půlhodina stačila, aby favorizovaný Šachtar v odvetě načal. Sice se štěstím, pro Daniela Koláře a Plzeň však bylo podstatné, že za pomoci tečujícího domácího stopera úvodní gól odvety vstřelil. Režie střetnutí a vlastně celé postupové bitvy byla v ten moment daná a český mistr vykročil k osmifinále Evropské ligy. „Pro Šachtar to byl zápas blbec, protože kdyby hrál dvě utkání, druhý gól stejně nedá. Ale na to se historie neptá,“ glosoval Kolář překvapivý postup svého celku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář oslavuje první gól během utkání osmifinále Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek
Fotogalerie

Hned po utkání jste v postupové euforii tvrdili, že se opakuje loňské jaro a Neapol. Není ale vyřazení Šachtaru přece jen cennější? Vždyť zatímco Italové vás pod Vesuvem evidentně podcenili a pak už prostě vyřazení nebyli schopni čelit, Doněck představoval pravý opak. Nepodcenil vůbec nic, chtěl postoupit, ba dokonce Evropskou ligu vyhrát...

Skutečně nevím. Jak Neapol, tak i Doněck jsou evropskými top mužstvy plnými fantastických fotbalistů. Mají, na koho si ukážou, což si v našich poměrech a podmínkách dovolit nemůžeme. Vždyť třeba v kádru Šachtaru jsme napočítali hned dvanáct Brazilců. Proto jsme si cenili postupu přes Neapol a teď stejně kvitujeme postup přes Šachtar.

Trenér Uhrin vychvaloval, jak jste naplnili taktické pokyny a hlavně v první půli partii s Doněckem perfektně zvládli. S čím jste do zápasu šli? Co vám především zdůrazňoval a na co apeloval?

Věděli jsme, že musíme dát gól. A nejlépe dva, což se povedlo. Domácím se pak hrálo těžko, zatímco my se nikam nehnali a soustředili se na bránění.

Byl v plánu i tak rychlý a navíc i o druhý gól umocněný úder?

To ne, měli jsme čekat na příležitost. I kdyby přišla třeba až na konci zápasu.

Vy jste však udeřil už po necelé půlhodině. Jak se váš gól zrodil?

Standa Tecl se v šestnáctce srazil s domácími obránci, míč zaplaval ke mně a já se ho snažil poslat k tyči. Jeden ze stoperů ho ale naštěstí tečoval, takže šel doprostřed a Pjatov už na něj nedosáhl.

I štěstí vám prostě pomohlo...

Ale my mu šli naproti. Padali jsme na hubu, jen abychom vyhráli a postoupili. Pravdou ale je, že pro Šachtar to byl zápas blbec, protože kdyby hrál dvě utkání, druhý gól stejně nedá. Ale na to se historie neptá.

Své nervy jste si ale prožili a ve druhé půli se doslova vařili v doněckém fotbalovém kotli...

Pořád dokola jsme si opakovali: Držet je co nejvíc od brány a neinkasovat. Museli jsme být opatrní, protože dostat branku záhy po změně stran by představovalo komplikace. Bylo to hodně náročné fyzicky i psychicky, protože domácí nás zmáčkli a my měli i velké štěstí. Proto jsem v postup uvěřil teprve v momentě, když sudí písknul konec.

Vyhráli jste a stali se po roce a čtvrt po turínském Juventusu teprve druhým mužstvem, které v Doněcku vyhrálo...

Pěkné, ale na to se nehraje.

A třeba na výhru, která byla hodně důležitá pro vás a možná ještě víc pro trenéra Uhrina, se hrálo? Myslíte, že je důležité, že jste dokázali postoupit i bez Vrby?

To ano.

Měli jste nejen štěstí, ale také výborného Bolka v bráně, který vás podržel, i když se mezi tyče postavil vlastně po půldruhém roce...

Klobouk dolů před ním. Ukázal, že je v mančaftu právem.

Možná že vám napomohlo i to, že Šachtar vyrukoval v hodně ofenzivním složení a třeba českého reprezentanta Hübschmana nechal jen na lavičce. Přes něho by asi bylo daleko těžší pronikat a dát dva góly...

Nebudu spekulovat, kdo měl nebo neměl za Šachtar hrát. Zatímco u nás hrál ze zajištěné obrany, v odvetě byl doma a fanoušci ho hnali dopředu. A Šachtar je prostě zvyklý před svým publikem vyhrávat.

Co teď dál? Kam až si v Evropské lize troufáte?

Alespoň do čtvrtfinále. Zkusíme ho urvat a zlepšit tak koeficient pro celý český fotbal.

Reklama

Související témata: