Hlavní obsah

I deset let starý sparťanský výprask nás musí varovat, připomíná před Lyonem plzeňský Kolář

Lyon

Ostře sledovaný duel na Spartě se jim v neděli hrubě nepovedl, takže fotbalisté mistrovské Plzně jsou vlastně rádi, že už ve čtvrtek budou skládat reparát. Na evropské scéně a v prvním osmifinále Evropské ligy proti francouzskému Lyonu k tomu. Loni jim pokus postoupit přes Fenerbahce Istanbul mezi posledních osm mužstev nevyšel, proto půjde vlastně o dvojnásobný reparát. „Až po konfrontaci s Lyonem ovšem uvidíme, zda nám loňské zkušenosti s Fenerbahce pomohou,“ míní před prvním zápasem záložník Viktorie Daniel Kolář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář oslavuje první gól během utkání osmifinále Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek

Asi je pro vás dobré, že okamžitě po duelu na pražské Letné můžete skládat reparát v Evropské lize a proti Lyonu k tomu...

Jak se to vezme. Samo sebou mrzí, že nám nedělní střetnutí se Spartou nevyšlo, jak jsme si představovali, ale na druhou stranu je tady promptně další výzva, na kterou se těšíme. Vždyť je to odměna za loňský rok, za výhru nad silným Šachtarem, za postup do osmifinále Evropské ligy.

V osmifinále ještě účinkovali i v loňské sezóně, ale na tureckém Fenerbahce jste ztroskotali. Mohou vám rok staré zkušenosti z této konfrontace pomoci?

Jsme ve stejné fázi jako před rokem, zkušeností pochopitelně máme víc, ovšem až po konfrontaci s Lyonem uvidíme, zda nám pomohou.

Francouzské týmy se vám až dosud v pohárové Evropě vyhýbaly. Máte vůbec představu o síle klubového fotbalu v zemi galského kohouta? Sledujete francouzskou ligu?

Ale pochopitelně. Fotbalové Francii momentálně kraluje Paris St. Germain, který díky katarským majitelům má dost financí na to, aby angažoval samé dobré fotbalisty a hrál důstojnou roli v Champions League.

Gard se prostě obrátil... Ještě před pár lety měl podobnou roli právě váš čtvrteční soupeř Olympique Lyon.

Jméno měl a pořád má, v Lize mistrů svou výkonnost po léta dokazoval. Dobře vzpomínám, jak před deseti lety přijela do Lyonu Sparta a dostala tam pět gólů. A od letenských hráčů jsem pak opakovaně slyšel, že Francouzi byli o třídu výš než oni. I to pro nás musí být varováním.

Jenže Lyon už podle všeobecného mínění není tím, co býval v minulosti. S ofenzivou má problémy, se střelbou a proměňováním šancí ještě větší, o čemž ostatně svědčí i fakt, že ve francouzské lize se jeho produktivita pohybuje pod jedním gólem na zápas.

Statistiky nejsou směrodatné a v naší vzájemné konfrontaci už teprve nebudou hrát roli. Lyon si dlouhodobě udržuje vysokou výkonnost, a proto se před ním musíme mít na pozoru.

Lyon je v porovnání s ostatními francouzskými kluby trochu atypický i tím, že není tvořen cizineckou legií. V kádru má jen pět zahraničních fotbalistů, takže v tomto směru by měl být čitelnější než třeba Šachtar v předchozím kole Evropské ligy, který měl v mužstvu třeba Brazilců hned dvanáct...

Ani to není podle mého podstatné, protože co hráč Lyonu, to výborný fotbalista. A je jedno, zda jde o Francouze, nebo cizince.

Jak skončí úvodní osmifinálový duel Evropské ligy mezi Lyonem a Plzní?
Zvítězí domácí Olympique
22,6 %
Zápas skončí remízou
26,9 %
Vyhraje Viktoria
50,5 %
Celkem hlasovalo 10135 čtenářů.

Reklama

Související témata: