Hlavní obsah

Slavné časy pominuly. I Lyon musí šetřit, takže Olympique už nenahání hrůzu jako kdysi

Lyon

Šel z nich strach, už pouhé vyslovení názvu Olympique Lyon vyvolávalo v soupeřových řadách paniku. Ostatně, fotbalisté Sparty by mohli vyprávět. Jejich někdejší kouč František Straka obzvlášť, neboť když před deseti lety schytal v Lize mistrů od nejsilnějšího francouzského klubu té doby pětigólový výprask, z letenské lavičky se okamžitě poroučel.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Vítejte na lyonském Stade de Gerland...

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním v Lyonu.

„Jenže od té doby už uteklo hodně času a Lyon není tím, co býval," připomíná respektovaný francouzský fotbalový komentátor, publicista a autor mnoha knih Vincent Duluc na stránkách L´Equipe, že časy se změnily a Olympique, jenž na počátku nového milénia získal sedm mistrovských titulů v řadě, výsluní vyklidil.

Paris SG a Monaku už konkurovat nemůže

Důvod je prostý - majitel klubu Jean-Michel Aulas už prostě nebyl schopen konkurovat zahraničním miliardářům, kteří přišli do pařížského Saint Germain a Monaka. Katarské konsorcium v  městě nad Seinou a ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev v monackém knížectví roztočily takovou finanční spirálu, že se z ní ostatním klubům zamotala hlava.

"V dohledné době těmto klubům nebude možné konkurovat. Může se podařit je jednou porazit, ale porážet je soustavně prostě nelze," přiznává ostatně i trenér Lyonu Rémi Garde, že finanční spirála se roztočila až příliš závratně.

„Drtivá většina francouzských klubů na tom není momentálně finančně moc dobře," potvrzoval ostatně i český legionář Jaroslav Plašil, když měnil na podzim kapitánskou pásku v Bordeaux za angažmá v italské Catanii.

Majitel nechce do červených čísel

Na Lyon pochopitelně problémy také dolehly... Klubová filosofie založená na výchově mladých hráčů, kteří po vzoru Michaela Essiena, Karima Benzemy, Florenta Maloudy či třeba Érika Abidala odcházeli do velkoklubů kalibru Chelsea, Barcelony či Realu funguje dál, jenže ani tak příliv peněz zinkasovaných za přestupy nestačí.

I pětašedesátiletý Jean-Michel Aulas, který vydělal obrovské jmění svou firmou specializující se na software pro podnikové řízení a účetnictví, musel začít šetřit. Přitom právě on pozvedl Lyon do fotbalových výšin. Převzal ho v roce 1987, zbavil dluhů, odvrátil bankrot, z druhé divize přivedl k sedmi francouzským titulům a do semifinále Champions League.

Tvrdou rukou vládnoucí Aulas proto snížil klubový rozpočet o tři čtvrtě miliardy korun. „Nebylo zbytí. Nemohl jsem dopustit, abychom se dostali tam, kde jsme před pětadvaceti lety byli. Do červených čísel, na okraj bankrotu," vysvětloval škrty, které se promítly pochopitelně do složení hráčského kádru, výkonů i výsledků.

Stadión světel naráží na překážky

Muž, jenž byl natolik úspěšný, že ho před sedmi lety dokonce zvolili do čela fotbalového uskupení G14 sdružující nejvýznamnější evropské kluby, byl ovšem k úsporným opatřením donucen i proto, že se pustil do výstavby nového Stadiónu světel, kam by se měl Olympique příští rok přestěhovat ze současného Stade de Gerland.

Projekt supermoderní arény pro šedesát tisíc diváků je ovšem hodně kontroverzní, takže v Lyonu naráží na odpor a řadu překážek. Výstavba se protahuje a stavba spolyká nakonec daleko víc peněz, než se předpokládalo. Momentálně se žongluje se 450 milióny eur...

Žádný div, že pohárový soupeř Plzně figurující ve francouzské lize momentálně na páté příčce šetří a už není klubem, jehož pouhé jméno by nahánělo soupeřům děs a hrůzu. „Jasně, Lyon je evropský formát a pojem, má za sebou úspěchy v Lize mistrů i evropských pohárech, ale  už není týmem, jakým býval," nechal se slyšet kapitán Viktorie Pavel Horváth před dnešním duelem.

„Nebudu tvrdit, že Lyon je slabší nebo snad silnější než Doněck. Pár sestřihů jsme viděli a Francouzi rozhodně špatní nejsou, i když takovou sílu v ofenzivě jako Šachtar těžící se své brazilské legie nemají. Pro nás je podstatné, že se s Lyonem střetneme ve dvou zápasech a až jejich resumé rozhodne o postupujícím," připomínal Horváth, že ani on, ani jeho spoluhráči z někdejšího slavného Lyonu rozhodně strach nemají.

"Nikde přitom není psáno, že tady třeba nedostaneme trojku, nikdo ale dopředu neví, zda neuhrajeme výsledek, jenž by nám dával naději pro domácí odvetu," dodával.

Postoupí Viktoria Plzeň přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 24648 čtenářů.

Reklama

Související témata: