Hlavní obsah

Snad trenér přidá další úspěšný zářez, doufá před zápasem s Lyonem plzeňský stoper Procházka

Lyon

Za poháry už procestovali pomalu celou Evropu, s francouzským fotbalem se však plzeňští hráči na svých toulkách zatím ještě nesetkali. „Naposledy jsem nastoupil proti Francouzům ještě v mládežnických reprezentacích. Zato náš trenér s nimi hrál a má s nimi úspěšnou bilanci, takže věříme, že přidá další zářez na pažbě,“ připomínal stoper mistrovské Viktorie Václav Procházka Uhrinův senzační postup přes Olympique Marseille před osmi lety, kdy ještě koučoval Mladou Boleslav.

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním v Lyonu.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Lyon, s nímž se ve čtvrtek večer utkají v prvním osmifinále Evropské ligy, představuje pro plzeňské fotbalisty především reminiscence na minulost.

„Teď už to ale samozřejmě není Lyon, který jsme znali ještě před pár lety, kdy exceloval v Lize mistrů a byl postrachem všech velkých klubů. Velice dobré fotbalisty ale má pořád," připomínal kapitán Pavel Horváth éru, kdy Olympique získal ve Francii sedm mistrovských titulů v řadě a v Lize mistrů se ještě před čtyřmi lety dokázal probojovat až do semifinále.

„Má velkou historii, léta se pohyboval na evropském klubovém výsluní, vychoval spoustu vynikajících fotbalistů. Teď znovu skládá mančaft, takže je výkonnostně níž, než býval. Ale na to se nesmíme dívat. Ve Francii to má samozřejmě obtížné, neboť do Paris SG přišli arabští šejkové, za strašné peníze nakoupili hvězdy, což je ostatně i případ Monaka. Lyon si pochopitelně takové nákupy nemůže dovolit, a tudíž nefiguruje tam, kde se pohyboval," vysvětloval Radim Řezník ústup čtvrtečního soupeře Plzně z někdejších pozic.

Bolek: V jejich očích jsme outsideři

„Není už to sice taková špička, jako bývala, ale sebevědomí jsou jeho hráči pořád. My jsme v jejich očích outsideři, což by nám ale nemělo škodit. Možná naopak," myslí si gólman Petr Bolek, jenž se stal po zranění Kozáčika plzeňskou brankářskou jedničkou.

„Svou skladbou je to podobné mužstvo jako naše. Také má ve svém středu málo cizinců," povšiml si Václav Procházka, že dres Lyonu obléká jen pět zahraničních fotbalistů. „V porovnání s naším předchozím pohárovým soupeřem Doněckem pravý opak, neboť Šachtar byl specifický i tím, že měl v kádru dvanáct Brazilců."

"Nedokážu vůbec posoudit, zda je takovéto složení výhodné či nikoli a co vůbec obnáší," nechtěl se ani Pavel Horváth pouštět do spekulací, co podobná skladba mančaftu, na francouzské poměry zcela netypická, může přinést.

„Ani se totiž s francouzským fotbalem během kariéry moc nepotkával, takže i pro mě to bude trochu novinka," naznačoval, že se nechá překvapit.

Pochopitelně nejraději úspěchem a dalším vítězným zářezem na Uhrinově trenérské pažbě...

Postoupí Viktoria Plzeň přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 24648 čtenářů.

Reklama

Související témata: