Hlavní obsah

Do finále Poháru UEFA CSKA Moskva a Sporting Lisabon

MOSKVA

Tragédie nizozemských fotbalových klubů v evropských pohárech pokračovala i v Poháru UEFA. Zatímco ve středu vypadl Eindhoven z Ligy mistrů díky brance v nastaveném čase, Alkmaar poslala z Poháru UEFA branka v prodloužení. Alkmaar přitom dělily od postupu doslova vteřiny, když po gólu Jaliense na 3:1 v prodloužení už celý stadion oslavoval. Jenže v poslední minutě po rohu skóroval Miguel Garcia a poslal do finále Sporting.

Článek

Fotbalisté CSKA Moskva se radují z historicky první účasti ve finále evropské klubové soutěže. V odvetě semifinále Poháru UEFA porazili Parmu jednoznačně 3:0 a po bezbrankové remíze v prvním zápase postoupili. Nyní čekají na jméno soupeře, s nímž se utkají 18. května v Lisabonu. Druhý zápas, který začal 21:00, rozhodne o tom, jestli to bude Alkmaar, nebo Sporting Lisabon.

CSKA potvrdilo, že je doma těžko k překonání. Ve čtyřech zápasech ve vyřazovací části jeho hráči ani jednou neinkasovali a sami soupeřům nasázeli jedenáct branek. Vzdorná obrana Parmy, která v posledních sedmi zápasech kapitulovala jedinkrát, dnes vydržela jen devět minut. Dvaadvacetiletý Brazilec Carvalho si naběhl do šestnáctky a z místa kousek od penaltové značky se trefil poprvé.

Carvalho má sice do reprezentace daleko, ale v CSKA jej vyvažují zlatem. Tvůrce hry, který v záloze nahradil Jiřího Jarošíka po jeho odchodu do Chelsea, dnes vstřelil dva góly a na třetí nahrál z přímého kopu na hlavu obránce Vasilije Berezuckého.

V zápase se udál podobný incident, jako v nedávném milánském derby v Lize mistrů. Parmského gólmana Bucciho trefil do hlavy předmět hozený z hlediště a ještě jej zranila dýmovnice. Bucci musel ve 20. minutě přenechat místo mezi tyčemi Freyovi. Rozhodčí Hamer ale na rozdíl od svého kolegy v Miláně nechal ve hře pokračovat.

CSKA by případný trest a zavření hřiště tolik nevadilo, neboť finále se hraje v Lisabonu. Trestu neunikne záložník Aldonin, který bude pykat za žluté karty.

CSKA Moskva - FC Parma 3:0 (1:0)
Branky: 9. a 53. Carvalho, 59. V. Berezuckij. Rozhodčí: Hamer (Luc.). ŽK: Aldonin, Vágner Love - I.S. Camara, Bovo, Bonera. ČK: 90+2. Bonera. Diváci: 30.000.
CSKA: Akinfejev - V. Berezuckij, Ignaševič, A. Berezuckij, Odiah - Rahimič, Carvalho (75. Šemberas), Aldonin, Žirkov - Olič (58. Krasič), Vágner Love (88. Salugin). Trenér: Gazzajev.
Parma: Bucci (20. Frey) - P. Cannavaro, Bonera, Bovo - I.S. Camara, Grella (59. Simplicio), Savi, Bresciano, Dessena - Furlan (49. Gilardino), Ruopolo. Trenér: Carmignani.
První zápas 0:0, postoupilo CSKA.
AZ Alkmaar - Sporting Lisabon 3:2 (1:1, 1:1) v prodloužení
Branky: 6. Perez, 79. Huysegems, 109. Jaliens - 45. Liedson, 120. Miguel Garcia. Rozhodčí: Larsen (Dán.). ŽK: Liedson (Sporting). Diváci: 8603.
První zápas: 1:2, postoupil Sporting.

Reklama