Hlavní obsah

Lehkovážnost, hartusil po debaklu trenér Uhrin. Nešli jsme štěstí naproti, jako na Ukrajině, přidával Procházka

zp (Lyon)Sport.cz

To už nejsou rány, ale doslova knokauty pro fotbalovou Plzeň. Nejprve ligová prohra na Spartě, čtyři dny poté pohárový výprask v Lyonu v první osmifinálové partii Evropské ligy. „Nahrnulo se toho na nás opravdu nějak moc. Teď už nemáme co ztratit, takže nám nezbude, než abychom se oklepali,“ doznával plzeňský útočník Stanislav Tecla a na rovinu přidával: „Sílu Lyonu jsme nedocenili.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný plzeňský útočník Stanislav Tecl po neproměněné šanci v duelu s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Vše se přitom na horké půdě v Lyonu vyvíjelo slibně. Hořava dal velice rychle vedoucí gól a český mistr mohl mít navrch. A chvíli také evidentně měl.

Uhrin: Lehkovážnost a chyby, v tom to bylo

„Jenže jsme nepřidali druhou branku, k níž jsme jednu dvě příležitosti měli," povzdechl si trenér Dušan Uhrin, přičemž rezolutně odmítl názor, že by po vedoucí brance propadlo jeho mužstvo euforii a začalo hrát hodně naivně.

„Naivní jsme rozhodně nebyli, zato jsme zcela zbytečně otvírali hru, což v plánu rozhodně nebylo. Pohyblivější Lyon toho samozřejmě využil. A navíc jsme udělali spoustu individuálních chyb, takže soupeř přicházel ke gólům dost lacino," glosoval francouzský výprask Uhrin.

„Před dvěma týdny jsme si v Doněcku zřejmě všechno pohárové štěstí vybrali, teď jsme ho neměli ani trochu. Dostali jsme dost lacinou vyrovnávací branku, druhý gól jsme naopak nepřidali, i když já sám k tomu dvě příležitosti měl. A po půli nás Lyon pomalu z každé šance trestal. Přitom prvním poločas nebyl v našem podání špatný," mínil rozladěný Tecl.

„To proto, že jsme si počínali hodně lehkovážně," vyčítal trenér svým svěřencům a oponoval i tvrzení, že by snad jeho Plzeň sílu Lyonu nedocenila.

„Pořád tvrdím, že Šachtar byl silnějším a kvalitnějším protivníkem, než Olympique, rozdíl byl však v tom, jak obě mužstva k zápasům přistoupila."

"Lyon hrál prostě týmově, zatímco Šachtar spoléhal na individuality," bylo po francouzském propadáku jasné Teclovi.

Jen o štěstí to rozhodně nebylo

„Nemá smyslu se na cokoli vymlouvat, měli jsme utkání odehrát úplně jinak. Hlavně jsme si neměli počínat tak naivně. Hráli jsme bez důrazu a to nás pak potrestá každý. Přesvědčili jsme se o tom i na Spartě a teď ve Francii znovu. A jen o štěstí to také nebylo, protože na rozdíl od zápasu na Ukrajině jsme mu v Lyonu nešli naproti," měl naprosto jasno Václav Procházka, proč jeho tým selhal.

„Po dvou inkasovaných brankách v úvodu druhé půle jsme se pokoušeli sami ještě skórovat a druhým gólem si udržet naděje pro odvetu, ale byli jsme na hřišti rozházení a inkasovali počtvrté," zdůvodňoval plzeňský stoper kolaps, který s ubíhajícími minutami nastal.

„Pro odvetu je to špatný výsledek, takže máme malou šanci, abychom postoupili," přiznával kouč Viktorie, že vidina čtvrtfinále je pro jeho tým ztracena a že po direktech utrpěných v průběhu čtyř dnů bude muset hlavně dávat mužstvo dohromady.

Domácí kouč o postupu nemluvil

A ani slova domácího kouče Rémi Gardeho nemohla skrýt rozčarování, jež zažíval. „Ještě se bude hrát devadesát minut, takže nebudu podléhat euforii a mluvit o tom, jak blízko postupu do čtvrtfinále jsme. Plzeň je těžkým soupeřem, takže ještě není konec," nechal se slyšet trenér Lyonu po jasné výhře svého celku, která Olympique už nyní mezi posledních osm mužstev posouvá.

„Pravdou je, že až na první dvě minuty se mně zápas a výkon mého mužstva líbil. I proto, že jsme na rozdíl od ligových nutkání dokázali proměňovat šance," přiznával spokojený Rémi Garde.

Reklama

Související témata: