Hlavní obsah

Na Monako a tři góly z ofsajdu nezapomněl ani v Plzni. I nespravedlnost nám pomůže k postupu, tvrdil kouč Lyonu

Plzeň

Euforii v řadách svých svěřenců krotí, i když sám je přesvědčen, že s Lyonem je schopen do čtvrtfinále Evropské ligy přes Plzeň postoupit. Nebude jim přece vykládat, že výhra 4:1 v prvním duelu na domácí půdě už je prakticky mezi osm nejlepších posunula. „Pořád jsme jen v poločase, i odvetu musíte brát vážně,“ apeloval i tak šestačtyřicetiletý Rémi Garde na své hráče při posledním tréninku před dnešní osmifinálovou odvetou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Lyonu Rémi Garde (vpředu vpravo) na středečním tréninku před osmifinálovým utkáním Evropské ligy s Plzní.

Článek

Poslední ligová prohra ho vytočila. Aby ne, když jeho Lyon prohrál s Monakem 2:3, ale hlavně - všechny tři góly dostal z ofsajdu.

„Přišli jsme o bod a dost možná i o tři, ale třeba nám i tato nespravedlnost pomůže k postupu," mínil trenér Garde před osmifinálovou odvetou Evropské s Plzní, že všechno zlé může být pro něco dobré.

A nic na tom nemění fakt, že střelec dvou branek z prvního duelu na francouzské půdě Fofana musel zůstat s poraněným přitahovačem svalu doma, že ani pro odvetu nebude mít kouč k dispozici klíčového hráče Greniera, že mu chybí i Umtiti.

Bude šetřit opory?

„Mám devatenáct hráčů a jsem schopen některé opory nahradit, i když třeba ztráta Fofany je nepříjemná. V poslední době hrál velice dobře, teď nám však bude čtyři až šest týdnů chybět," posteskl si francouzský trenér, který uvažuje, že by vzhledem k výsledku prvního střetnutí a tříbrankovému aktivu mohl dnes večer šetřit i některé klíčové hráče.

Žádný div, když si Lyon dělá ve francouzské lize pořád choutky na některou z prvních tří příček zaručujících Ligu mistrů. Momentálně je pátý, přičemž na třetí Lille ztrácí devět kol před koncem osm bodů. Navíc ho čeká i finále Ligového poháru, v němž se střetne s Paris SG.

„Uvidím po posledním tréninku, až před zápasem posoudím, jak se hráči cítí a jak unaveni jsou," vyhnul se Rémi Garde diplomaticky přímé odpovědi.

Že by ale snad Plzeň podcenil, to v úvahu nepřichází. „Jasně že po prvním utkání zavládla velká euforie, ale já hráče krotím a připomínám jim, že jsme teprve v poločase a že musí brát vážně i odvetu. Až dosud jsme si počínali v Evropské lize velice kompaktně, takže doufám, že budeme v tomto duchu pokračovat. Jsme v dobré pozici, jsme velice ambiciózní, takže věřím, že do čtvrtfinále postoupíme," promlouval kouč Garde k okolí i svým svěřencům.

Garde: Budoucnost máme ve svých rukou

Pochopitelně nachystán na eventualitu, že Plzeň udělá vše pro to, aby utopickou naději na překvapení ještě oživila a o postup doma bojovala.

„Vím, soupeř má charakter a i chuť ukázat, že první zápas nehrál tak, jak chtěl a jak je schopen. Předpokládám, že podá před svým publikem výjimečný výkon. My jsme ale připraveni hrát fotbal a postavit se všemu, co může odveta přinést. Naše budoucnost je v našich rukou," potvrdil francouzský trenér Rémi Garde a vyjmenovat základní premisy, jejichž naplnění vede k postupu.

„Hlavně se soustředíme na začátek odvety, abychom neinkasovali," připomněl první střetnutí na francouzské půdě a rychlou trefu Hořavy. „A v dalších minutách pak nesmíme ani na chvíli ztratit koncentraci," doplnil promptně.

Postoupí Viktoria přes Lyon i přes porážku 1:4 z prvního utkání do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
Celkem hlasovalo 3220 čtenářů.

Reklama

Související témata: