Hlavní obsah

VIDEO: Myslet pozitivně, to je ten správný recept, hlásá před odvetou s Lyonem kapitán Horváth

Plzeň

Věřit. Doufat. Dívat se dopředu a myslet pozitivně. To jsou slova, která si plzeňští fotbalisté - a jejich kapitán Pavel Horváth zejména - opakují v jednom kuse. Vidí v nich totiž recept, jak zapomenout na zpackaný uplynulý týden, kdy v domácí lize nejprve prohráli se Spartou, poté dostali čtyřbrankový výprask v Evropské lize v Lyonu a k dovršení všeho jen remizovali se Slováckem. „Věřím, že právě v dnešní osmifinálové odvetě s Lyonem nastartujeme lepší výkony a výsledky,“ mluví za sebe i celé mužstvo Pavel Horváth.

Rozhovor s plzeňským kapitánem Pavlem Horváthem.Video: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Po celé uplynulé dny se v médiích vypočítávalo, jak moc jste v úvodu jara vytížený, ba doslova přetížený a že odehrané minuty na vás musí mít vliv. Jak moc pociťujete nadměrnou zátěž, kterou vám trenér Uhrin nakládá?

Únavu pochopitelně cítím, ale nemyslím, že by šlo o přespřílišnou zátěž. Není alespoň taková, aby ji naše mužstvo nebylo schopno zvládnout. A nejde jen o tu mou...

Jenže když se podíváte na čísla a odehrané minuty, je z nich patrné, že Uhrinův předchůdce Vrba vás přece jen šetřil a dopřával vám mnohem víc odpočinku, což se projevovat muselo a musí...

Cítil jsem se a cítím dobře a věřím, že mohu mužstvu pomoci. Stane se, že se mi určité momenty nepovedou, protože ani já nejsem neomylný. Ale divám se dopředu a věřím, že bude lépe.

Chcete tím říci, že skutečně nepociťujete permanentní účinkování v ligových a pohárových zápasech? Vždyť s výjimkou posledních sedmnácti minut v osmifinálovém duelu v Lyonu jste na jaře odehrál kompletně všechny duely.

Nekoukám na čísla, ale na výsledky. Ztrátu na Spartu máme velikou, ale na druhou stranu máme značný náskok na třetí místo, takže se na celou situaci dívám pozitivně. Pravdou je, že jsme ztratili zápasy, které jsme ztratit nechtěli, ale podstatné je hledět dopředu. Na utkání, která přijdou...

Tím nejbližším je čtvrteční osmifinálová odveta Evropské ligy s Lyonem. Lze ji vůbec zvládnout, když jste první duel ve Francii 1:4 prohráli?

Je těžké porazit 3:0 mužstvo jakým je Lyon, ale je to fotbal. Do Doněcku jsme také jeli k odvetě s tím, že se pokusíme dát gól. Nakonec jsme vstřelili dva a k postupu stačily. Hraje se devadesát minut, a pokud se nám povede vstřelit branku a žádnou neinkasovat, bude zápas otevřený.

Jenže podobná režie bude dost náročná. Zatímco vy budete muset hru otevřít, soupeř bude hrozit z protiútoků, které mistrně zvládá a z nichž vás trestal už v prvním střetnutí ve Francii...

My ale nemáme na co čekat. Byl by pochopitelně nesmysl pouštět se do bezhlavé ofenzivy, protože pokud bychom dostali gól či dva, bylo by po zápase i postupu, o který chceme ještě bojovat. Musíme čekat na šanci, kterou si chceme vypracovat. Pokud se nám povede vstřelit první gól, dostane utkání zase patřičný náboj.

Opravdu myslíte, že jste schopni donutit protivníka k chybám, vytvářet si šance, dát gól a odvetu zdramatizovat?

Už v prvním utkání se ukázalo, že to možné je. Pokud budeme dobře napadat rozehrávku Lyonu a využívat soupeřových ztrát kolem poloviny hřiště, mohli bychom ho zaskočit a do šancí se dostat.

Jak se zdá, víra vás neopouští, byť se postup jeví vzhledem k tříbrankovému manku jako utopie...

Nemůže se stát nic jiného, než že prohrajeme a z poháru vypadneme. Uplynulý týden se nám sice nepovedl tak, jak jsme si představovali a chtěli, musíme ovšem udržet pozitivní náladu. Zápas s Lyonem máme před sebou a já věřím, že bude lepší než předchozí střetnutí. Že právě v něm nastartujeme lepší výkony a výsledky.

Postoupí Viktoria přes Lyon i přes porážku 1:4 z prvního utkání do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
Celkem hlasovalo 3220 čtenářů.

Reklama

Související témata: