Hlavní obsah

Ta tyč je tam snad širší, lamentoval Uhrin, když Tecl napálil penaltu do stejného klacku, jako v neděli Horváth

Proklatá tyč. V neděli do ní napálil v ligovém duelu se Slováckem penaltu Horváth, ve čtvrtečním pohárovém klání s Lyonem orazítkoval tu samou střelou z pokutového kopu Tecl. A to vše za stavu 2:1, kdy Plzeň soupeře svírala a měla ještě dvacet minut na to, aby senzační obrat dost možná i dokonala. „To už není normální. Ta tyč je tam snad širší,“ nevěřil ani kouč mistrovské Viktorie vlastním očím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Dušan Uhrin po utkání osmifinále Evropské ligy proti Lyonu.

Článek
Fotogalerie

I jeho trenérský kolega na lavičce Olympique Lyon přiznal, že v ten moment o postupu jeho týmu - doslova se vnucujícím - zapochyboval. Na chvíli. Na pár vteřin, než se Tecl k exekuci pokutového kopu rozběhl. Než napálil balón do klacku po gólmanově levici...

Kouč Lyonu přiznal chvilkové obavy

„Kdyby penaltu proměnil, byla by situace skutečně komplikovaná, takže v tu chvíli jsem opravdu zapochyboval. Vždyť do konce zápasu zbývalo ještě dvacet minut," doznával Rémi Garde, že s až tak dramatickou zápletkou osmifinálové odvety Evropské ligy přece jen nepočítal.

„Propadli jsme přespřílišné euforii. Zvláště, když jsme dali v závěru první půle gól, bylo obtížné hráče znovu mobilizovat, takže po přestávce nastoupili hodně nekoncentrovaní," přiznal.

Uhrinův tým toho dovedl dokonale využít. Dvěma slepenými góly Koláře a Tecla skóre otočit, a kdyby druhý jmenovaný proměnil i pokutový kop, mohl se třeba senzační obrat dokonat.

Uhrin věřil i pět minut před koncem

„Já ale i pět minut před koncem věřil, že třetí a čtvrtý gól ještě můžeme dát," prozrazoval Dušan Uhrin, že jeho víra byla nezlomná.

„Začali jsme aktivně a soupeři dovolili za první poločas dvě šance. Jednu na začátku zápasu, druhou na konci první půle, kterou Lyon bohužel proměnil. I tak jsem hráče nabádal, že se utkání dá ještě otočit, když ještě zvýší tempo. A oni toho schopni jsou, což na tréninku vidím. Skutečně jsme si vytvořili spoustu příležitostí, jenže jsme je bohužel neproměnili," litoval plzeňský kouč střeleckého zmaru, jenž stál jeho tým vyřazení.

V konfrontaci s francouzským protivníkem Uhrin překvapil, když nechal jen mezi náhradníky kapitána Horvátha, místo něhož zařadil do sestavy jedenadvacetiletého Hrošovského.

„Vyplatilo se, že jsme udělali změny v sestavě, Hrošovský hrál velice dobře," potvrdil, ale už nechtěl komentovat, zda právě přítomnost tohoto hráče hru Viktorie rozpohybovala.

Chvála, nikoli však přehnaná

„Nevím, zda to bylo díky němu. V pohybu bylo celé mužstvo," pravil Uhrin vyhýbavě. „Podstatný rozdíl byl především v naší hře dozadu. Zatímco v prvním střetnutí v Lyonu obránci nedostupovali protihráče a ustupovali až k vlastní šestnáctce, tentokrát si počínali, jak měli. Navíc jsme odebírali míče, chodili do soubojů, získávali v nich devadesát procent balónů," chválil své svěřence.

Nikoli ale přehnaně... „Hráli jsme dobře, 2:1 vyhráli, ale jedno dobře odehrané utkání mně nestačí. Natož abych mluvil o tom, že se výkon proti Lyonu blížil mým představám a ideálům. Jasně, ideály mám, ale teprve až výkon zopakujeme v dalších utkáních, bude se ideálu blížit. Teď proto budu na hráčích hlavně požadovat, aby i další zápasy odehráli alespoň ve stejném tempu," glosoval pohárové loučení plzeňský kouč Dušan Uhrin.

Reklama

Související témata: