Hlavní obsah

Já už na penalty nevěřím. Příště ji půjde kopat brankář Bolek, lamentoval Limberský

Plzeň

Jako kapitán vedl obránce David Limberský fotbalisty Plzně do odvety osmifinále Evropské ligy proti Lyonu, v níž Západočeši zvítězili 2:1. V klidu mohli smazat tříbrankové manko z prvního duelu, ale doplatili na žalostnou koncovku. I proto se s pohárovou Evropou rozloučili. „Ale můžeme být hrdí, čeho jsme dosáhli," říkal zkušený zadák po skalpu francouzského soka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce David Limberský během utkání osmifinále Evropské ligy proti Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Jak velká je vaše radost z vítězství nad Lyonem, když jste z osudí soutěže vyřazeni?

Pocity jsou smíšené. Ale prohráli jsme si bitvu o čtvrtfinále už ve Francii. Doma jsme podali velmi dobrý výkon. Věřím, že jsme schopni stejnou hru opakovat. Ukázali jsme lidem, že fotbal pořád umíme.

Když jste nastupovali, zřejmě jste si velké šance na postup nedávali. Ale v okamžiku, kdy šel kopat Tecl penaltu, se prodloužení nezdálo moc vzdálené. Jak moc se během zápasu otočila psychika vašeho týmu?

Při penaltě jsem se na spoluhráče Vencu Procházku usmíval a říkal, že bychom mohli utkání dotáhnout do prodloužení. Jenže penalty se nám dlouhodobě nedaří.

Podvědomě jste tedy počítal s variantou, že Tecl pokutový kop nepromění?

Jo. Spíše jsem koukal, kdyby se balón odrazil, aby nešli hosté do brejku. Už při víkendovém ligovém utkání se Slováckem jsem říkal Pavlu Horváthovi, který rovněž neuspěl, že jsem nevěřil. Já už na penalty v našem podání prostě nevěřím. To je lepší kopat trestný kop z dvaceti metrů. Asi budeme muset říct údržbáři, aby pravou tyčku branky pod kotlem našich fanoušků posunul o půl metru vpravo.

Věřil jste ještě po neproměněné penaltě v naději na prodloužení nebo už vás přepadl spíše pocit rezignace?

Neměl jsem čas věřit nebo nevěřit. Pořád jsme to hrnuli dopředu, ale měl jsem dobrý pocit, že hrajeme dobře a ještě jeden gól bychom mohli přidat. Nicméně po neproměněné penaltě běžel čas vážně hodně rychle.

Trénujete penalty hodně? Kdo je určený jako hlavní exekutor?

Nijak extra zvláště pokutové kopy nepilujeme. Je určený Pavel Horváth. Naposledy neproměnil, ale on je pořád první varianta. Pak následuje Tecl, Kolář a Ďuriš. Exekutorů je hodně. Ale chtělo by, aby už někdo proměnil. Já mám zákaz ještě od trenéra Vrby na tři a půl roku. Ale vážně. Budeme to muset potrénovat. Nebo příště půjde brankář Petr Bolek.

V konečném účtování byl poměr střel na branku 10:1 ve prospěch Plzně, přičemž většina z těch vašich pokusů byla gólová. Napadlo by vás před zápasem, že s takovou vizitkou zůstanete před branami čtvrtfinále?

Je to velká škoda, protože šancí bylo opravdu hodně. Hlavně v druhém poločasu. A velkých. I přes nepříznivý výsledek z Lyonu se ukázalo, že na postup bylo.

Bylo na hráčích francouzského týmu patrné, že čekali zápas snadnější a nepřipouštěli si komplikace?

Trenér je nepochybně varoval před podceněním, ale hráči prostě v hlavě mají, že náskok je hodně komfortní. Škoda, že jsme je nezaskočili ještě víc. Hráli jsme dobře, ale nebyl na naší straně fotbalový Bůh, jehož jsme urazili v Lyonu.

I přes vyřazení byl výkon Plzně velmi dobrý. V čem byl zásadní rozdíl proti předešlým zápasům, které jste nezvládli?

Největší proměna byla v agresivitě. Dostupovali jsme rychle k protihráčům, snažili jsme se hrát ofenzivně. Navíc jsme nestáli na místě, ale byli neustále v pohybu. A všichni podali nadstandardní výkony, až na zakončení.

Reklama

Související témata: