Hlavní obsah

Podplatili jsme rozhodčího, prozradil někdejší soupeř Čechů v kvalifikaci Hagen

Oslo

Jestliže si fotbaloví fanoušci myslí, že evropské klubové soutěže se korupce netýká, pak jsou pravděpodobně na omylu. Bývalý norský fotbalový reprezentant Erik Hagen totiž přišel s odvážným tvrzením, že během působení v Zenitu Petrohrad v roce 2005 se spoluhráči uplatil rozhodčího. Před zápasem tehdejšího Poháru UEFA proti Vitórii Guimaraes dal každý hráč sudímu zhruba 3000 dolarů (nyní 60 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Nor Erik Hagen (vpravo) si v kvalifikaci o MS 2006 zahrál i proti českým fotbalistům Tomáši Rosickému a Milanu Barošovi (15).

Článek

"Někdo musí být první, kdo o tom promluví. Stejně se o korupci v mezinárodním fotbale hodně spekuluje," řekl osmatřicetiletý někdejší obránce Hagen norskému listu Verdens Gang.

Rozhodčího prý uplatili v říjnu 2005 před utkáním proti Guimaraesi. "Za vítězný zápas v pohárové Evropě jsme měli skvělý bonus 12 000 dolarů na hlavu. Jeden hráč řekl, že bychom každý měli zaplatit rozhodčímu 3000, abychom vyhráli. Vystoupil jsem proti tomu, že to je blbost, že jsme stejně lepší než soupeř, ale hráči se dohodli, že to udělají po svém," řekl Hagen, který si v listopadu 2005 zahrál proti České republice oba barážové zápasy o účast na MS v Německu.

Zenit duel nad Vitórií skutečně vyhrál 2:1. Zápas rozhodoval srbský sudí Dejan Delevič, jenž podle Verdens Gang obvinění z uplácení odmítl. Není jasné, zda se téměř devět let starým případem bude zabývat UEFA, s jejímiž představiteli Hagen ještě nemluvil. "Řekl bych jim ale totéž, pokud mi zavolají," uvedl osmadvacetinásobný norský reprezentant.

Petržela: Uplácení mě nepřekvapuje

V utkání si zahráli i dva čeští fotbalisté. Obránce Pavel Mareš musel kvůli svalovému zranění ještě před koncem prvního poločasu střídat a nahradil ho Jan Flachbart.

Hagenova slova nepřekvapila jeho bývalého kouče Vlastimila Petrželu, jenž v inkriminované době působil na lavičce Petrohradu.

"Když jsem pracoval v Zenitu, byla praxe uplácení rozhodčích a zmanipulování zápasů obvyklá. Osobně jsem nikdy hráče nepřistihl, jak uplácí, ale nebyl bych překvapen, kdyby k tomu docházelo. Nevylučuju, že výsledky některých zápasů Petrohradu byly dané předem," řekl listu Izvestija současný kouč druholigové Vlašimi, jenž v Zenitu působil v letech 2002-2006.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen