Hlavní obsah

Valencie - Basilej 5:0Valencie smazala tříbrankové manko a postoupila přes Basilej do semifinále Evropské ligy

Aktualizováno

Porážku 0:3 si z Basileje odvezli z prvního zápasu čtvrtfinále Evropské ligy fotbalisté Valencie. V odvetě ale dokázali třígólovou ztrátu vymazat a v prodloužení přidali další dvě branky, takže postoupili do semifinále. Otočit dvojzápas se podařilo také Seville, která po úvodní porážce 0:1 zvítězila v odvetě 4:1. Postup mezi poslední čtyři celky soutěže slaví také Juventus a Benfica.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Fotbalisté Sevilly se radují z branky proti Portu.

Článek

Basilej, tým Marka Suchého, sice měla po prvním utkání velmi slibný náskok 3:0, ale Valencie se už v první půli odvety vrátila do hry, když nejprve dostal Paco hezký pas za obranu a otevřel skóre a krátce nato se navíc po rohovém kopu prosadil Vargas. Po změně stran pak Paco povedenou střelou pod břevno souboj vyrovnal.

Rozhodnout mohla Valencie ještě v normální hrací době, ale trefila jen břevno. Rozuzlení tak přineslo až prodloužení. Obrana Basileje, ve které stejně jako v prvním zápase chyběl Suchý pykající za vyloučení v osmifinále, měla s domácími velké problémy a výsledkem byla dvě vyloučení.

Přesilovou hru znovu potrestal Paco Alcácer a zařídil postup. Španělský hrdina finále mistrovství Evropy hráčů do 19 let proti České republice z roku 2011 vstřelil už sedmý gól v soutěži a dostal se tak na druhé místo v tabulce střelců. Výhru pak ještě potvrdil Bernat.

Sevillu poslal do vedení už v 5. minutě Rakitič

Sevilla vstupovala do soutěže už ve 3. předkole a dlouho podávala nepřesvědčivé výkony. Mimo jiné dvakrát remizovala 1:1 s Libercem. Ani čtvrtfinále nezačala dobře a v Portu prohrála 0:1, ale v domácí odvetě zahrála hlavně v první půli výborně.

Už v 5. minutě proměnil penaltu Rakitič, který vzápětí připravil gól pro Vitola. Vedení pak ještě potvrdil Bacca. Španělé postup uhájili, přestože od 54. minuty hráli bez vyloučeného Cokeho. Další gól přidal střídající Gameiro. Quaresma stihl v nastavení už jen snížit vydařenou dělovkou.

Vypadl přemožitel Liberce z první kola play off Alkmaar, který prohrál s Benficou 0:1 a 0:2. Dnešní odvetu v Lisabonu, kterou rozhodl dvěma góly Rodrigo po centrech Salvia z pravé strany na zadní tyč, pískal český sudí Pavel Královec. Benfica dala v Evropské lize už 66 branek, což je nový rekord soutěže, která nahradila Pohár UEFA. Druhý PSV Eindhoven má v historické tabulce na kontě 64 branek.

Lyon, který v osmifinále vyřadil Plzeň, ztroskotal na Juventusu. Italy poslal v odvetě do brzkého vedení Pirlo, který dal šestý gól v sezóně a všechny z přímých kopů. Lyon sice vyrovnal po rohovém kopu a hlavičce Brianda, ale ve druhé půli definitivně rozhodl o postupu Juventusu Marchisio.

Odvetné zápasy čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Benfica Lisabon - Alkmaar 2:0 (1:0)
Branky: 39. a 71. Rodrigo. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 1:0, postoupila Benfica.
Juventus Turín - Olympique Lyon 2:1 (1:1)
Branky: 4. Pirlo, 68. Marchisio - 18. Briand. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). První zápas: 1:0, postoupil Juventus.
FC Sevilla - Porto 4:1 (3:0)
Branky: 5. Rakitič z pen., 26. Vitolo, 29. Bacca, 79. Gameiro - 90.+2 Quaresma. Rozhodčí: Rocchi (It.). ČK: 54. Coke (Sevilla). První zápas: 0:1, postoupila Sevilla.
Valencie - Basilej 5:0 po prodl. (2:0, 3:0)
Branky: 38., 70. a 113. Paco, 42. Vargas, 118. Bernat. Rozhodčí: Kassai (Maď.). ČK: 101. Diaz, 105. Sauro (oba Basilej). První zápas: 0:3, postoupila Valencie.

Reklama

Související témata: