Hlavní obsah

Portugalsko opět dobyl tým z východu

PRAHA

Sotva portugalští fanoušci vstřebali prohru svých fotbalistů ve finále mistrovství Evropy s Řeckem, připravil jim tým z východu další hořké zklamání. Hráči CSKA Moskva se ve středu večer jako první ruský klub radoval z triumfu na evropské scéně poté, co ve finále Poháru UEFA porazil Sporting Lisabon na jeho stadiónu 3:1.

Článek

Tentokrát ruský tým nebyl v Portugalsku k smíchu jako po říjnovém zápase kvalifikace na mistrovství světa, v němž reprezentace utržila debakl 1:7. Výrazně k tomu ovšem přispěli Brazilci: tvůrce hry Daniel Carvalho přihrál na všechny tři góly a útočník Vágner Love třetí trefou definitivně zničil sebevědomí mužstva, které si užívalo náhodné výhody domácího prostředí.

K historickému úspěchu se CSKA prokousal rekordní porcí devatenácti pohárových zápasů v sezóně. Sezónu začal ve druhém předkole Ligy mistrů, do níž mu cestu pomohl najít gólem do sítě Glasgow Rangers i Jiří Jarošík. Když český záložník v lednu 2003 přestupoval do Ruska, slýchal hlasy o ztracené budoucnosti a kroku vedle. Nyní je Jarošík s Chelsea anglickým mistrem a jeho bývalý klub vítězem jednoho ze dvou evropských pohárů.

Kouč CSKA Valerij Gazzajev triumf vnímal jako milník ruského fotbalu. "Odteď bude každé dítě v ruské fotbalové škole vědět, pro co pracovat a o čem snít. A vědět, že se ty sny mohou splnit," řekl Gazzajev. Své hráče nemohl dostatečně vynachválit. "Mohu říct pouze jediné - jsou to hrdinové. Dokázali nemožné," doplnil.

Výhra Sportingu nebyla daleko...

Ruský mistr je v 34. ročníku soutěže teprve druhým vítězem z východu. V roce 2000 uspěli hráči Galatasaray Istanbul. Od roku 1999 se na trůnu vystřídaly celky ze sedmi zemí. Sporting měl šanci navázat na dva roky starý triumf Porta, které sezonu nato zvítězilo v Lize mistrů, ale excelentní epochu portugalských úspěchů neprodloužil.

Sporting se tak stal třetím týmem, který prohrál jednozápasové finále na vlastním stadiónu. Předtím to potkalo Juventus Turín v roce 1965 v Poháru veletržních měst, předchůdci Poháru UEFA, a AS Řím v roce 1984 v PMEZ.

K úspěchu přitom Sporting neměl daleko. Dlouho vedl a pak měl mimořádnou šanci vyrovnat na 2:2. Jenže Rogério, stojící téměř na brankové čáře, netrefil míč, jak by si představoval, a hned z protiútoku po pohotovém Akinfejevově výkopu zpečetil osud zápasu Vágner Love. "Dali jsme do zápasu všechno, ale štěstí nebylo na naší straně. Jsme neskutečně smutní," povzdechl si kouč José Peseiro.

Přiznal, že za prohru nese svůj díl viny. "Možná jsme útočili příliš a na konci nám došly síly. Mohli jsme se stáhnout a bránit výsledek 1:0, ale to není můj styl. A už se asi nezměním. Podle mě by se fotbal měl hrát takhle," řekl Peseiro.

Ten na sebe upoutal nejen svými výroky, ale i chováním. Po zápase odmítl převzít z rukou předsedy UEFA Lennarta Johanssona stříbrnou medaili, jako kdyby si ji nezasloužil. "Je jen 25 medailí a já jsem se rozhodl, že všechny dostanou hráči," vysvětlil.

... Moskvané chtěli prohrát se ctí

Nepříznivý vývoj zápasu vyburcoval hráče moskevského týmu. "Styděli jsme se za to, co jsme předvedli v prvním poločase. Řekli jsme si, že když máme prohrát, tak alespoň se ctí," uvedl Daniel Carvalho, který bleskový obrat režíroval.

Na první gól nahrál z přímého kopu, vstříc druhému vyslal Žirkova mezi zadáky a před třetím vyhrál u postranní čáry běžecký souboj s obráncem a zpětným pasem našel osamoceného Vágnera. Před prvním gólem přitom domácí poškodili rozhodčí. Upřeli jim roh a z protiútoku hosté vyrovnali.

Carvalho byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Do Ruska přišel loni z týmu Internacional, ale zprvu nedostával tolik příležitostí. Jeho práci na hřišti odváděl Jarošík a teprve s jeho odchodem se dvaadvacetiletý hráč prosadil. Před dvěma týdny se postaral o všechny tři góly v semifinále s Parmou: dva dal a na další nahrál. Do reprezentace mu zatím pozvánka nepřišla. Před dvěma lety byl Carvalho klíčovou postavou dvacítky, která dobyla světové zlato, a byl zvolen nejlepším hráčem šampionátu.

Jeho krajan Vágner Love si v Moskvě zvykal těžko. V zimě se chtěl vrátit domů, nakonec ale z jeho přestupu do Corinthians sešlo. Fanoušci CSKA na něj kvůli zaječím úmyslům pískali, ale brzy mu odpustili. Ve středu si je Brazilec s modrými copánky udobřil definitivně: osmým gólem v soutěži přihrál cennou klubovou trofej poprvé do rukou kapitána ruského týmu. V srpnu bude senzační příběh CSKA pokračovat: klub se utká o Superpohár s vítězem Ligy mistrů, jímž bude buď AC Milán, nebo Liverpool.

Reklama