Hlavní obsah

Rusové chtějí vyhlásit výhru CSKA za národní svátek

MOSKVA

Národním svátkem by se mohl v Rusku stát stát den, kdy fotbalisté CSKA Moskva přepsali historii a jako první ruský celek vyhráli ve středu Pohár UEFA. Nečtenější ruský sportovní deník Sport- Express navrhuje vyhlásit památný 18. květen, kdy svěřenci trenéra Gazzajeva dovedli k vítěznému konci zápas na půdě portugalského Sportingu Lisabon, za Den ruského fotbalu.

Článek

"Fotbalový život Ruska se od této chvíle bude dělit na etapy 'před' a 'po' velkém vítězství," napsal Sport-Express. Přestože Rusové mnohdy chybovali a měli možná víc štěstí, nad Sportingem Lisabon na jejich hřišti nakonec vyhráli zaslouženě, uvedl list.

Domácí byli aktivnější a rychlejší hned od začátku. "Jestliže fotbalisté CSKA bojovali bolestně, Portugalci lehce ovládali prostor. Neustále hledali volné zóny a nacházeli je. I proto padl první gól," hodnotil hru domácích Sport-Express.

Zápas s Portugalskem začínal jako zlý sen, napsal webový server Gazeta.ru. "Někdy ve 20. minutě se ale hra vyrovnala. 'Armějci' (fotbalisté CSKA) se osmělili, hra se oživila a Portugalci začali chybovat v přihrávkách," popsal zlom zápasu server. Dramatické utkání skončilo 3:1 pro hosty zaslouženě, shodují se ruští komentátoři.

Sport-Express chválil i ruské fanoušky. V momentech, kdy houstla atmosféra, se na lisabonském stadionu Josého Alvaladeho z těch míst, kde seděli Rusové, ozývalo ne "CSKA!", ale "Rusko!" Rusové pak oslavovali vítězství celou noc nejen v portugalském hlavním městě, ale i v Moskvě. Policie dnes ráno oznámila, že přes noc bylo zadrženo více než 80 lidí, většinou fanoušků moskevského velkoklubu, kteří narušovali noční klid.

Reklama