Hlavní obsah

Sevilla - Benfica 0:0, na pen. 4:2Trofeje jsou pro Benfiku dál zakleté. Ve finále EL prohrála po penaltovém rozstřelu se Sevillou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
- Gameiro (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Turín/Praha
Aktualizováno

Ani na osmý pokus se lisabonská Benfica vysněného triumfu nedočkala. Už poosmé od roku 1962 hrála velké evropské finále, poosmé v něm padla. Ani tentokrát ji nebyla dopřána vítězná trofej, neboť v turínském finále Evropské ligy prohrála po penaltovém rozstřelu se španělskou Sevillou. Ta je naopak mimořádně úspěšná, protože k primátům v někdejším Poháru UEFA z let 2006 a 2007 přidala třetí vítězství.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Sevillský kapitán Ivan Rakitič s trofejí pro vítěze EL.

Článek
Fotogalerie

Absence hned tří hráčů základní sestavy byla na hře Benfiky přece jen patrná. Zpočátku určitě, neboť Markovič, Pérez a Salvio distancovaní pro žluté karty chyběli, Sílvio a Fejsa a laborující se zdravotními problémy rovněž. A co víc - po pětadvaceti minutách se portugalské komplikace umocnily, neboť i zraněný srbský technik Sulejmani musel střídat.

Aktivita Sevilly bez efektu

I proto patřilo v úvodním poločase turínského finále přece jen o něco více aktivity španělskému celku, který si už v prvních deseti minutách připravil dvě docela slibné příležitosti. Průnik Vitola ovšem u spoluhráčů odezvu nenašel, akce Rakitiče zase skončila v 10. minutě přihrávkou do ofsajdu, v němž se ocitl kolumbijskýreprezentant Bacca.

Až s ubíhajícím časem začala alespoň trochu sbírat odvahu Benfica. Hlavně argentinský legionář Gaitán se o to snažil, jenže příliš pochopení u spoluhráčů nenacházel a s individuálními pokusy o průniky nárok pochopitelně neměl. A protože ani typický a pro Benfiku charakteristický kombinační fotbal jeho týmu nešel, soustřeďovali se Portugalci na bránění. Ovšem umné a dovedné, takže Seville sice optickou převahu povolili, ale do vyložené šance ji do přestávky nepustili, natož aby ji dovolili gólmana Oblaka ohrozit.

Benfica měla ke gólu blíž

K vedoucí brance tak měla paradoxně blíž Benfica. V nastaveném čase první půle se totiž pravý bek Periera objevil tváří v tvář Betovi, ale překonat ho nedokázal, stejně jako vzápětí neuspěl Rodrigo.

Povzbuzená těmito šancemi začala Benfica druhý poločas hodně aktivně a mohla jít do vedení. Čtyři minuty po přestávce však už za zády gólmana Beta stačil vykopnout střelu brazilského legionáře Limy Pareja, následný pokus Rodriga zblokovat rovněž.

Tyto momenty další průběh střetnutí pochopitelně poznamenaly a servírovanému fotbalu pomohly, neboť opatrnost šla stranou a útočit začaly oba celky. Faziova nechtěná teč mířící na vlastní bránu náramně vystrašila brankáře Beta, střela Reyese zase Oblaka.

A protože v rostoucím závěrečném tlaku Benfiky neuspěl ve slibné příležitosti ani Lima, střelu Siqueira vytáhl Beto na roh a hlavička dalšího lisabonského hráče Garaye mířila vysoko nad bránu, Sevilla se náporu soupeře ubránila a finále tak dospělo do prodloužení.

Až penaltový rozstřel rozhodl

V něm měl největší příležitost sevillský Bacca, jenž ovšem po dlouhém sólu minul bránu. Tím byly veškeré příležitosti vyčerpány, neboť opatrnost a snaha nedopustit se chyby byla oboustranně povýšena nade vše.

Po 120 minutách tak musel rozhodnout penaltový rozstřel. Začínala Benfika a Brazilec Lima v jejích službách s přehledem proměnil. Kolumbijec Bacca si počínal stejně suverénně. Ve druhé sérii ovšem Cardozo selhal, neboť Beto na jeho střelu dosáhl. Mbia tak dostal Sevillu do vedení, které rozhodilo lisabonského Rodriga natolik, že při exekuci selhal rovněž. Coke naopak proměnil suverénně. Luisao sice ještě snížil, ale Gameirova trefa rozhodla definitivně.

Sevilla penaltový rozstřel vyhrála a k triumfům v Poháru UEFA v letech 2006 a 2007 přidala i vítězství v Evropské lize.

Finále Evropské ligy
FC Sevilla - Benfica Lisabon 0:0, na penalty 4:2
Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp. ŽK: Fazio, Moreno, Coke - Siqueira, Almeida.
Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes (79. Marin, 108. Gameiro), Rakitič, Vitolo (111. Figueiras) - Bacca. Trenér: Emery.
Benfica: Oblak - M. Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) - Amorim, A. Gomes, Gaitán (119. Cavaleiro) - Sulejmani (25. A. Almeida), Lima, Rodrigo. Trenér: Jesus.

Reklama

Související témata: