Hlavní obsah

Slováka čeká duel s krajany, slovenského soupeře trochu tušil

Slovenský trenér Samuel Slovák v polovině června převzal liberecké fotbalisty a hned měsíc nato ho čeká souboj s krajany. S novými svěřenci se ve čtvrtek představí v úvodním zápase 2. předkola Evropské ligy v Košicích, v němž Slovan začne svou pouť za vysněným postupem do základní skupiny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Liberecký trenér Samuel Slovák na tiskové konferenci v Košicích před čtvrtečním úvodním zápasem druhého předkola Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

"Tušil jsem, že bychom mohli dostat slovenské mužstvo. Bylo jich tam víc, pravděpodobnost byla poměrně vysoká. Je to trošku jiné, než kdybychom dostali někoho z jiné země," řekl ve středu Slovák novinářům.

"Myslím, že to bude možná trochu sledovanější ze strany médií. Z druhé strany naše příprava je stejná, jako bychom šli hrát s týmem z jiné země," dodal bývalý hráč a kouč Slovanu Bratislava, odkud byl před rokem po neúspěchu na začátku sezóny odvolán.

Nedokáže odhadnout, zda bude výhodou, že Košice zná. "Výhoda je, že známe město, hráče a nemusíme cestovat nikam daleko. Nevýhoda možná v tom, že to bude více sledované," přemítal osmatřicetiletý trenér.

V Košicích podle něj berou zápas s českým týmem prestižně. "Liberec je pro ně atraktivnější, než kdyby přijel někdo z Walesu nebo Islandu. Česko je atraktivní fotbalová země, Liberec má své jméno," podotkl Slovák.

Slovák: Věřím, že statistiku změníme

Košice prý hrají v podobném rozestavení jako Nizozemci na mistrovství světa. "Vycházejí ze zajištěné obrany, často brání v linii v pěti lidech. Plus mají nepříjemné útočníky. Mužstvo je dlouho spolu, má kvalitu, ale Liberci se minulý rok podařil vstup do pohárů a rádi bychom to zopakovali. Chceme o Evropu zabojovat i tento rok," uvedl Slovák.

Rozdíl mezi českými a slovenskými týmy podle něj není až tak velký. "Česká liga je napřed, co se týká infrastruktury, organizace a v neposlední řadě i kvalitou hřišť. Ale mezi mužstvy nejsou takové rozdíly," mínil Slovák.

Možná i proto české týmy porazily slovenské soupeře jen ve dvou z jedenácti utkání a už osmkrát za sebou nad nimi v normální hrací době nezvítězily. "Jistým způsobem je to možná shoda okolností, každý dvojzápas měl svou historii. Věřím, že tu statistiku změníme," řekl Slovák.

Jak dopadne čtvrteční úvodní duel druhého předkola Evropské ligy mezi Košicemi a Libercem?
Zvítězí Košice
13 %
Zápas skončí remízou
14,8 %
Vyhraje Liberec
72,2 %
Celkem hlasovalo 1296 čtenářů.

Reklama

Související témata: