Hlavní obsah

Slovenský fotbal je u nás podceňovaný, myslí si Nezmar. A varuje před Košicemi

Košice

Je září 2001, útočník Jan Nezmar střílí gól Slovanu Bratislava, Liberec v 1. kole Poháru UEFA vítězí 2:0. Ani ve snu současného sportovního ředitele Severočechů nenapadalo, že ještě za třináct let to bude poslední pohárový triumf českého týmu nad slovenským.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slovanu Liberec Jan Nezmar.

Článek

Je nepříznivá bilance českých týmů se slovenskými varující?

Překvapilo mě to, nevěděl jsem o tom. Spíš bych se ale vrátil k té poslední výhře. Tehdy jsme narazili na soupeře, který stál před krachem, i tak jsme postoupili s odřenýma ušima. Pokud bych si z toho měl něco vzít, tak to, že zápasy s Košicemi budou složité.

Jinými slovy, slovenský fotbal je v Česku podceňovaný?

Stoprocentně. Slováci mají spoustu výborných hráčů a týmů. Je pravda, že v evropských pohárech se neprosazují tolik jako Češi, což je částečně dané tím, že ze Slovenska mizí mladí hráči ještě dřív než od nás. Pár týmů ve slovenské lize se však snaží hrát zajímavý, moderní fotbal. Košice jsou jedním z nich.

O víkendu však nezvládly vstup do ligy, podlehly Banské Bystrici, trenér Látal tým zkritizoval. Liberec generálku zvládl. Je to pro vás výhoda?

Generálku jsme zvládli jen výsledkově, s tím, co jsme předvedli, spokojeni nejsme. V jakém stavu jsou Košice neřešíme, jinak bychom měli problém.

Vzhledem k změnám v kádru, začínal byste raději ligou než evropským pohárem?

Ano, mohlo to být klidnější. Řekli bychom si, že první tři zápasy si to bude sedat, a pokud by se to nepovedlo výsledkově, měli bychom dalších sedmadvacet utkání na dohnání ztráty. Takhle začínáme naostro v Evropské lize, kde si nemůžeme dovolit pokazit ani jeden zápas. Je to těžká situace, ovšem řekli jsme si, byť to v přípravě skřípalo, že zpočátku to holt bude o morálních vlastnostech. Půjdeme to ubojovat.

Reklama

Související témata: