Hlavní obsah

Košice - Liberec 0:1Liberec vydřel výhru v Košicích a v Evropské lize má zaděláno na postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
83. Jarolím (penalta) 0 : 1
Záznam online reportáže

Košice
Aktualizováno

Fotbalisté Liberce zvítězili v úvodním utkání druhého předkola Evropské ligy na hřišti Košic 1:0 a mají nakročeno k postupu do další fáze soutěže. Slovenský tým nevyužil ve druhé půli několik dobrých šancí, což jej nakonec mrzelo. Jediný gól zápasu vstřelil v 83. minutě záložník Marek Jarolím, který proměnil pokutový kop po faulu na Tomáše Ďubka. Odveta se hraje za týden na stadiónu U Nisy. Český celek zdolal slovenského soupeře po třinácti letech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Liberečtí fotbalisté slaví vítězství na hřišti Košic. Na snímku je i autor jediné branky zápasu záložník Marek Jarolím (čtvrtý zleva).

Článek
Fotogalerie

Na Košicích bylo v úvodu znát, že už za sebou mají na rozdíl od Liberce dva soutěžní zápasy nové sezóny. Začali aktivněji, gólovou šanci ale jejich mírný nápor nepřinesl. Jen v desáté minutě pronikl do vápna Viazanko a Karišik si málem srazil jeho střílený centr do vlastní sítě.

Liberec potřeboval čtvrthodinu, aby se při soutěžní premiéře dostal do tempa a pak začal více kontrolovat hru. Ani košický gólman Tofiloski ale příliš práce neměl. Hadaščok, který překvapivě nastoupil v základní sestavě, mířil ve 22. minutě ve skluzu vedle, nová posila Ďubek, jeden z šesti Slováků v libereckém kádru, pak jen do brankářových rukavic.

Na hostech bylo vidět, že hrají v nově složené sestavě. Z jedenáctky, která zahajovala úspěšné tažení Evropskou ligou loni v Rize, nastoupili ve čtvrtek jen Pavelka a Fleišman. Liberečtí hlavně nechtěli udělat chybu a opatrná hra pokračovala až do pauzy. Přesto mohli jít domácí do kabin s náskokem. Viazanko těsně před přestávkou z 30 metrů z voleje napálil odražený míč a slovenský gólman Liberce Hroššo tvrdou střelu s obtížemi vyrazil před sebe.

Košice pykaly za neproměněné šance

Na startu druhé půle vyvinuly Košice velký tlak a v 50. minutě měly blízko k vedení. Po centru z pravé strany zůstal u zadní tyče volný Redžič, nedokázal však míč usměrnit na branku. V 58. minutě se Liberec na chvíli vymanil ze sevření, podnikl rychlý brejk, osamocený Šural ale po centru u zadní tyče vysoko překopl břevno.

Domácí svěřenci českého trenéra Radoslava Látala si chtěli vytvořit před odvetou náskok a pokračovali v tlaku. Po hodině hry upadl ve vápně Novák, penalty se ale dožadoval marně. Liberec, který v minulé sezóně došel v soutěži až do jarního úvodní kola vyřazovací fáze, se v druhé půli jen bránil, Košicím ale chyběla v ofenzivě kvalita.

Když už se zdálo, že zápas spěje k remíze, fauloval Viazanko ve vápně Ďubka a Jarolím z penalty s přehledem skóroval k opačné tyči, než kam skočil Tofiloski. Zajistil tak Severočechům velmi nadějnou pozici pro odvetu. Liberec venku v pohárech neprohrál už posedmé za sebou.

2. předkolo Evropské ligy - 1. zápas
MFK Košice - Slovan Liberec 0:1 (0:0)
Branka: 83. Jarolím z pen. Rozhodčí: Manzano - Rodríguez, Moreno (všichni Šp.). ŽK: Kavka - Šural, Sackey, Obžera. Diváci: 7055.
Košice: Tofiloski - Kavka, Bašista, Korijkov - Šinglár (90. Skvašík) - Viazanko (85. Ostojič), Bukata, Pačinda (80. Diaby), Sekulič - Novák, Redžič. Trenér: Látal.
Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Ďubek, Pavelka, Sackey, M. Jarolím (90. Pimpara) - Hadaščok (65. Hamulák), Šural (78. Obžera). Trenér: Slovák.
Postoupí do třetího předkola Evropské ligy Liberec, nebo Košice?
Liberec
91,7 %
Košice
8,3 %
Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Reklama

Související témata: