Hlavní obsah

Široki Brijeg - Mladá Boleslav 0:4Jarolímův tým v odvetě doslova převálcoval bosenského soupeře, teď na něj čeká francouzský Lyon

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Skalák 0 : 1
55. Ďuriš 0 : 2
75. Rosa 0 : 3
85. Ďuriš 0 : 4
Záznam online reportáže

Široki Brijeg/Praha

Pátý celek minulého ročníku francouzské ligy Olympique Lyon bude dalším soupeřem Mladé Boleslavi při jejím tažení Evropskou ligou. V odvetě 2. kvalifikačního předkola totiž Středočeši doslova převálcovali v Bosně tamní Široki Brijeg 4:0 a bez problémů zamířili do další fáze soutěže. První zápas s Lyonem, který na jaře vyřadil v Evropské lize Plzeň v osmifinále, je na programu už příští čtvrtek v Mladé Boleslavi

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský záložník Jiří Skalák v duelu se Širokým Brijegem.

Článek

Bosenský legionář v mladoboleslavských službách Ščuk se svým krajanům dokonale pomstil. Dvacet minut odvety se ještě nestačilo naplnit, když poslal dlouhým pasem do sóla novou akvizi Skaláka hostujícího v týmu Středočechů ze Sparty. Ten s přehledem rutinéra udělal kličku i gólmanu Soldovi, aby pohodlně skóroval do prázdné brány.

Potřebný klid od samého začátku

Lepší začátek si snad ani Jarolímovi svěřenci přát nemohli, neboť v pohárové matematice tolik důležitou branku na soupeřově hřišti vstřelili a  pochopitelně uklidnění a patřičně sebevědomí vykročili rázně za postupem. Do vedení mohli jít dokonce už v 11. minutě, kdy se Ďuriš ocitl v šanci víc než vyložené, jenže domácí brankář jeho ránu vyrazil.

Aktivním nástupem naplněným pohybem, patřičným důrazem, držením míče a hlavně bezchybně fungující defenzívou tak Mladá Boleslav zmrazila očekávané útočné snažení domácího mužstva. Jeho postupové choutky zrovna tak, což nebyl zase až takový kumšt. Zvláště proto, že bosenští fotbalisté sice několika výpady pohrozili, ale v obraně chybovali až neskutečně.

Druhá půle už jen v režii Středočechů

Po změně stran se to ukázalo hned několikrát. Středočechům stačilo držením míče, kombinací a vyčkáváním protivníka uspat a pak kolmou přihrávkou udeřit. Jejím autorem byl opět Ščuk a adresátem pro změnu Ďuriš, jenž zúročil pohárové zkušenosti nasbírané v Plzni.

A kdyby měl sedm minut poté aktivní Skalák o trochu víc štěstí a jeho střelu mířící do brány nevyhlavičkoval jeden z domácích obránců, mohl být účet zápasu sečten už po hodině hry.

Nakonec ho podtrhl po naplnění další čtvrthodiny hlavičkující Rosa, který zužitkoval perfektní centr Magery. Jarolímův tým tak o třídu lepším výkonem, než v prvním duelu doma, s přehledem postoupil do další fáze Evropské ligy, kde na něj čeká Lyon.

Široki Brijeg nucený na rozdíl od prvního zápasu doma hrát a tvořit se na odpor nezmohl a ani závěr zápasu zdramatizovat nedokázal. Zvláště, když po standardní situaci hlavičkoval Ljubič jen do tyče. Hořký úděl domácích naopak završil druhou trefou Ďuriš, který jasnou výhru Mladé Boleslavi pečetil.

Odveta 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Široki Brijeg - Mladá Boleslav 0:4 (0:1)
Branky:  55. a 85. Ďuriš,19. Skalák, 75. Rosa. Rozhodčí: Sant - Camilleri, Vella (všichni Malta). ŽK: Markovič - Štohanzl, Ščuk. Diváci: 4000. První zápas: 1:2, postoupila Mladá Boleslav.
Široki Brijeg: Soldo - Čorič, Brekalo, Laštro, Markovič - Landeka (61. Mihaljevič), Pehar  (78. Kožulj) - Peko (61. Ljubič), Wagner, Zakarič - M. Marič. Trenér: Musa.
Mladá Boleslav: Hruška - Bořil, Navrátil, Smejkal, Rosa - Šisler (70, Milla), Ščuk - Skalák, Magera (78. Šultes), Štohanzl (60. Vukadinovič) - Ďuriš. Trenér: K. Jarolím.
Slovan Liberec - MFK Košice 3:0 (0:0)
Výsledky dalších odvet 2. předkola, dvojice pro 3. předkolo

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen