Hlavní obsah

Podobný svátek už nemusíme zažít, burcuje Magera před konfrontací s Lyonem spoluhráče

Mladá Boleslav

Prošel rumunským Temešvárem, stejně jako třeba Swindonem Town ve čtvrté anglické lize. Navíc je mu jedenatřicet, takže zkušeností nasbíral Lukáš Magera ze všech mladoboleslavských fotbalistů zdaleka nejvíc. Přesto se nebojí přiznat, že dnešní pohárová konfrontace s francouzským Olympiquem Lyon pro něho představuje svátek, jaký se v jeho kariéře už nemusí opakovat. „Ale nejde jen o to si ho užít, musíme zkusit i uspět“ burcuje sám sebe i spoluhráče před prvním zápasem třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lukáš Magera (vlevo) je natěšený na svátek, jímž je pro Mladou Boleslav zápas s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

V mladoboleslavském kádru jste nejzkušenějším hráčem, ale přesto jste ani vy proti tak věhlasnému soupeři, jakým je Lyon, pohárový zápas ještě nehrál...

Určitě je to největší utkání v mé dosavadní kariéře. A nejen mé, protože většina spoluhráčů je na tom podobně. Bude to zážitek, protože kdo ví, zda se proti soupeři podobného formátu ještě někdy zahrajeme. Pro některé z nás to bude první a dost možná i poslední konfrontace takovéhoto formátu v životě.

První zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Mladou Boleslaví a Olympique Lyon se hraje dnes v 19 h, rozhoduje Němec Welze, přímý přenos vysílá Nova Sport, on line reportáž sledujte na www.sport.cz

Nerozklepou se vám kolena? Nesrazí vás stres či nervozita?

To by bylo to nejhorší, co by nás mohlo potkat. Přistupovat k zápasu v takovémto rozpoložení, ani bychom nemuseli nastupovat.

Takovýmto proslovem jste apeloval na mladé spoluhráče v šatně?

Jasně, protože by bylo moc špatné, kdybych jako jeden z nejzkušenějších dával najevo nějaké obavy. Tím bych jim rozhodně nepomohl.

Jenže teď jsou mezi vámi dva někdejší plzeňští hráči Ďuriš s Wagnerem, kteří se o síle Lyonu přesvědčili v jarním osmifinále Evropské ligy...

Ale právě oni tvrdí, že proti nám nastoupí docela normální fotbalisté, s nimiž se dá hrát. A dokonce přidávají, že pokud se na Lyon dobře připravíme a necháme na hřišti všechno, můžeme zápas zvládnout.

Vy si to myslíte také?

Je to soupeř, jako každý jiný. Má ovšem velké jméno a výborné hráče.

To je celý váš úsudek o Lyonu?

Má velice dobře poskládané mužstvo, které hraje zodpovědně dozadu a přitom je hrozně nebezpečné v ofenzívě. Sledovali jsme na videu jeho přípravu s Kodaní a přesvědčili jsme se o tom. Francouzi dovedou využít každého momentu, kdy soupeř ztratí balón, protože jsou hrozně rychlí.

Takže bitva o střed hřiště bude to nejpodstatnější, co musíte zvládnout?

Nejen zápolení o střed hřiště. Nesmíme hlavně ztrácet míče, což znamená kombinovat tak, abychom o ně nepřicházeli. Běhat devadesát minut bez balónu, to by bylo ubíjející.

V kabině máte francouzského legionáře Millu. Jak ten je na zápas s Lyonem natěšený?

Jako my všichni, i když on je tichý a moc toho nenamluví. Ale bude to pro něho také velký zážitek. A pro diváky také, protože poprvé za dva roky, co v Mladé Boleslavi hraju, by měl být stadión plný.  Moc spoléháme na to, že nám diváci pomohou a poženou nás dopředu.

Zvláště, když publikum cítí, že se vám v nové sezóně začíná dařit. Tři dosavadní soutěžní zápasy jste vyhráli, pro premiéře proti Širokemu Brijegu má i vaše výkonnost stoupající trend...

V létě přišlo poměrně hodně nových hráčů, a protože příprava nebyla zase až dlouhá, měli jsme poměrně málo času na sehrání. Ale zápas od zápasu se zvedáme a naše hra se zlepšuje. Už neděláme chyby, kterých jsme se na úvod sezóny dopouštěli, jako tým si počínáme v defenzivě i ve hře dopředu. I proto Lyonu chceme tento vzestup potvrdit.

Postoupí fotbalisté Mladé Boleslavi přes Lyon do 4. předkola Evropské ligy?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 3175 čtenářů.

Reklama

Související témata: