Hlavní obsah

Pohárová bída! Jen Plzeň drží naději, Liberec a Mladá Boleslav dostaly lekci

Praha
Aktualizováno

Tři zápasy - dvě porážky, jedna remíza. Nepříliš lichotivé vysvědčení vystavily českým zástupcům úvodní zápasy 3. předkola Evropské fotbalové ligy. Reálnou naději na postup má pouze Viktoria Plzeň, která veze z rumunské Ploješti po Kolářově "zlaté" hlavičce v nastavení výsledek 1:1, naopak Liberec a Mladá Boleslav vysoko prohrály a jsou na pokraji vyřazení. Slovan v duelu s dalším rumunským celkem Astra Giurgiu (0:3) sestřelil hattrickem Nigerijec Kehinde Fatai, Středočechům udělil lekci dokonce před jejich fanoušky favorizovaný Olympique Lyon (1:4). Odvety jsou na programu za týden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský útočník Michal Ďuriš (vlevo) a Milan Biševac z Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Cíl Slovanu byl jasný: na třetí pokus zlomit proti Astře Giurgiu rumunské prokletí. Jenže, nepovedlo se (zatím). Liberec před pěti lety vypadl s Dinamem Bukurešť, předloni s Kluží a nedobrou výchozí pozici před odvetou má severočeský tým i tentokrát.

Úvodní zápasy 3. předkola Evropské ligy:
Astra Giurgiu - Liberec 3:0
Branky: 4., 74. a 81. Fatai
Mladá Boleslav - Lyon 1:4
Branky: 66. Rosa - 9., 47. Yattara, 36. Gonalons, 67. Umtiti
Ploješť - Plzeň 1:1
Branky: 75. Mutu - 90.+1 Kolář

Slovan v minulé sezóně postoupil v EL až do jarního úvodního kola vyřazovací fáze, v němž podlehl Alkmaaru. V soutěži venku 7x za sebou neprohrál, v Giurgiu však tato úspěšná série skončila. Nejvíce se pod tento fakt podepsal střelecky disponovaný Fatai, který nejprve ve 4. minutě přetlačil Karišika a otevřel skóre a po přestávce přidal další dva zásahy.

Astra potvrdila, že na svém stadiónu neztrácí: doma neprohrála soutěžní zápas už od loňského srpna. Její rychlostně vybavení útočníci dělali hostující defenzívě velké problémy, chvílemi se Severočeši nedostali za půlku. O převaze rumunského celku svědčí i konečný poměr střel na branku 13:1.

Lyon na jaře vyřadil Plzeň, vyučil i Boleslav

Mladá Boleslav měla jako jediný český tým výhodu domácího prostředí, musela se však vypořádat s nejsilnějším soupeřem. Favorizovaný Olympique Lyon v minulé sezóně vyřadil v osmifinále soutěže Plzeň a nyní je na nejlepší cestě zopakovat podobné i proti svěřencům Karla Jarolíma, jimž připravil první prohru v sezóně.

Lyon si v soutěžní premiéře pod novým trenérem Fournierem počínal suverénně. Už do poločasu si zásluhou gólů Yattary a Gonalonse vybudoval dostatečný náskok, který ještě krátce po pauze navýšil. Ani Rosova trefa na 1:3 pohodou ve francouzském týmu neotřásla, prakticky z protiútoku stanovil Umtiti čtvrtým gólem konečné skóre.

Lyon z 9 zápasů s českými týmy prohrál jen dvakrát (v roce 2002 s Libercem a v březnu v Plzni). Navíc ještě žádný český tým nedokázal Olympique zdolat na jeho stadiónu.

Viktorii proti cizinecké legii spasil od prohry Kolář

Plzeň dosáhla v posledních pohárových sezónách velkých úspěchů, na hřišti Petrolulu Ploješť však prošla těžkou prověrkou. Proti týmu soupeře s hráči z jedenácti národností v čele s rumunskou legendou Adrianem Mutuem, který také dostal domácí celek v 75. minutě do vedení, posílil naděje Západočechů do odvety až v první minutě nastaveného času střídající Daniel Kolář.

Pro zkušenou Viktorii šlo o vůbec první pohárovou konfrontaci s rumunským fotbalem, s nímž má její současný kouč Dušan Uhrin zkušenosti z angažmá v Temešváru a Kluži. Plzeň sice včetně přípravy nevyhrála již 6 zápasů v řadě, ale do domácí odvety si veze nadějný výsledek. K postupu jí stačí remíza 0:0 či jakákoliv výhra.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen