Hlavní obsah

Ml.Boleslav - Lyon 1:4Debakl a navrch ještě úsměvná vyúka po francouzsku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Yattara 0 : 1
36. Gonalons 0 : 2
47. Yattara 0 : 3
66. Rosa 1 : 3
67. Umtiti 1 : 4
Záznam online reportáže

Mladá Boleslav

Poločas stačil, aby Mladá Boleslav dokonale vystřízlivěla z pohárového snění. V úvodním duelu třetího předkola Evropské ligy totiž Lyon dvakrát pohodlně udeřil ze vzduchu a představy Jarolímova týmu, že by doma uhrál výsledek ponechávající mu naději pro odvetu za týden ve Francii, se proměnil v utopii. Zvláště, když po prvním inkasovaném gólu jindy neomylný penaltový exekutor Ščuk lajdácky zahodil pokutový kop a odmítl duel zdramatizovat. Vysoká výhra Lyonu byla ovšem zcela zasloužená, neboť domácí o dvě třídy převyšoval a s úsměvem ve tváři je fotbalu vyučoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský záložník Florian Milla v duelu s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Nic horšího nemohlo Jarolímův tým potkat. Stačilo, aby se Lyon vydal vůbec poprvé k útočné akci a hned skóroval. Snadno a pohodlně, neboť Yattara zůstal v šestnáctce úplně volný a mohl se gólmana Hrušky poptat, kam má po centru Umtititho hlavičkovat.

Pochopitelně že měl čas nejen na optání, ale i ke skórování. Domácí tak už po devíti minutách prohrávali, byť podobnou režii nemínili připustit. Inkasovaná branka je samo sebou vykolejila, takže počáteční verva byla tatam, snaha po držení míče se proměnila v chiméru a předsevzetí neztrácet zbytečně balóny v utopii.

Logicky, protože Francouzi byli o dvě třídy výš. Pohybem i rychlostí, kombinací i startem na balón, důrazem v osobních soubojích, o individuální technice pak vůbec nemluvě. A to jim ještě chyběli hned čtyři muži základní sestavy, kteří v loňské sezóně patřili ke klíčovým postavám mužstva.

Ani penalta domácím nepomohla

Hra domácích se naopak měnila v chaos, který ostatně ilustrovala scéna z 25. minuty, kdy se Smejkal ve snaze dostat se k míči neviděl a neslyšel a doslova ve vzduchu knokautoval Ščuka. Dost možná, že jím otřásl natolik, že když se dvě minuty poté postavil bosenský legionář k exekuci pokutového kopu, byl rozhozen natolik, že jeho slabou a mizerně umístěnou střelu brankář Lopes vyrazil.

A to byl Ščuk loni nejlepším mladoboleslavským střelcem a v prvním ligovém kole rozhodl právě z penalty o výhře svého týmu v Jihlavě! Možnost vrátit Středočechy zpátky do zápasu však trestuhodně zazdil, a protože vzápětí nedosáhl Navrátil na Magerovu přihrávku ke skórování rovněž vybízející, poznali domácí, že všechno je jedna velká marnost.

Zvláště, když do přestávky inkasovali podruhé. Zase ze vzduchu a znovu pohodlně, neboť i Gonalonsovi dopřáli obránci po rohovém kopu neskutečně volnosti i času.

Výuka a ještě s úsměvem

Yattara na tom byl tři minuty po přestávce ještě lépe. Smejkal se totiž trestuhodně nedohodl s brankářem Hruškou a po jejich neskonalém kiksu mohl francouzský útočník s úsměvem ve tváři skórovat do prázdné brány.

Ona byla vůbec konfrontace Mladé Boleslavi s Lyonem úsměvná, neboť hostům stačilo i tréninkové tempo, aby Jarolímův tým jasně přehráli. A jakmile jim dal po rohovém kopu Rosa přece jen gól a skóre snížil, promptně odpověděli nádhernou Umtitiho střelou, takže dál vývoj zápasu na ručník kontrolovali a dělali si, co chtěli. Proto už po prvním duelu není co řešit a o postupujícím je rozhodnuto.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Mladá Boleslav - Olympique Lyon 1:4 (0:2)
Branky: 66. Rosa - 9. a 48. Yattara, 36. Gonalons, 67. Umtiti. Rozhodčí: Welz - Schiffner, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Magera, Rosa, Ďuriš, Milla - Gonalons. Diváci: 4800.
Ml. Boleslav: Hruška - Bořil, Navrátil, Smejkal, Rosa - Milla, Ščuk - Skalák, Magera (46. Šultés), Štohanzl (60. Vukadinovič) - Ďuriš (71. Šisler). Trenér: K. Jarolím.
Lyon: A. Lopes - Jallet, Biševac, B. Koné (71. Bedimo), Umtiti - Mvuemba, Gonalons, Ferri, Malbranque (64. Fekir) - Yattara (71. Benzia), Lacazette. Trenér: Fournier.

.

Reklama

Související témata: