Hlavní obsah

Zwolle má lepší presink, součinnost i rychlost než Malmö, hlásí zvěd Sparty Jílek

Žádná snadná práce nečeká fotbalisty Sparty v dvojzápase s nizozemským Zwolle v play off Evropské ligy. Podle asistenta trenéra Václava Jílka, který si byl prohlédnout páteční zápas Zwolle s Utrechtem, který soupeř Sparty vyhrál 2:0, v rozhovoru pro oficiální stránky klubu hlásí, že Nizozemci disponují pohyblivým týmem s rotujícími hráči v útoku. Výhodou bude pro soupeře Pražanů také umělá tráva, na které Zwolle hraje domácí zápasy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Asistent fotbalové Sparty Václav Jílek má pro Vítězslava Lavičku cenné informace.

Článek

Nizozemská nejvyšší soutěž začala v uplynulém víkendu prvním kolem, hráči Zwolle už ale odehráli superpohár, v němž jako vítěz poháru zvítězili nad Ajaxem 1:0. Byla to už druhá výhra nad zvučným nizozemským souborem, právě ve finále nizozemského poháru nastřílelo Zwolle amsterodamskému celku hned pět gólů.

Pověst téměř neznámého nizozemského týmu ve světle těchto výsledků dostává úplně jiný lesk. Zwolle navíc vstoupilo do Eredivisie výhrou 2:0 nad Utrechtem. „Musím přiznat, že nás domácí překvapili," popisoval Jílek. „Je to moderně střižené mužstvo, postavené na mladých hráčích. Mají rychlé hráče, dvě, tři individuality. A také jsou silnější dopředu, než v obraně," odkrývá část ze svých poznámek Jílek.

Pozor na Saymaka a Kukokiho

A hned jmenuje i hráče, kteří na sebe svými výkony upozornili. „Zaujal nás rozhodně subtilní střední záložník Mustafa Saymak," říká o hráči s tureckými kořeny, jenž ještě v reprezentaci do 20 let Turecko také reprezentoval. Od té doby však obléká oranžový nizozemský dres hráčů do 21 let. „Má obrovský akční rádius, je platný do ofenzivy i defenzivy," dodává k jednadvacetiletému středopolaři. „Nebezpečný bude taktéž pravý záložník Jody Lukoki," upozorňuje Jílek na stejně starého odchovance Ajaxu.

Sparťany ale prý čeká odlišný zápas než proti Malmö. „Způsob hry je úplně jiný. Zwolle praktikuje daleko více presinkových činností než Švédi, hraje s daleko větší součinností a rychlostí. Malmö mělo svou hru založenou na dvou útočnících, tady v útočných pozicích rotuje pět, šest hráčů, jejichž souhra nejčastěji vede ke kolmé přihrávce a rychlým náběhům," vyprávěl Jílek, jenž styl hry Nizozemců přirovnal k Teplicím v úspěšné podzimní části minulé sezóny.

Vidíme i skuliny, ujistil Jílek

Oproti švédskému mistrovi ale Zwolle nemá tak zvučná jména v ofenzivě. „Možná nemají tak silné hráče na hrotu útoku, ale o to kreativnější ti ostatní jsou. Na druhou stranu tam také vidíme skuliny, které bychom mohli potrestat," řekl Jílek.

Velkým tématem ihned po losu se stal umělý povrch, na kterém Zwolle hraje. „To je faktor, který jim bude hrát do noty. Navíc to potvrzuje i statistika, v minulé sezóně získali v domácím prostředí 80% bodů, venku už tak nebezpeční nebyli," přidává sparťanský zvěd, který si všiml, že pokud před domácím zápasem prší, tak jako před duelem s Utrechtem, mají potíže i domácí hráči. „Jejich způsob hry, založený na rychlých kolmých přihrávkách, měl deficit, protože byl povrch až příliš rychlý," dodal Jílek.

Zda Sparta přes Zwolle postoupí do hlavní části Evropské ligy, se rozhodne v zápasech 21. srpna ve Zwolle a v odvetě na Letné o týden později.

Postoupí Sparta přes Zwolle do hlavní části Evropské ligy?
Ano
32 %
Ne
68 %
Celkem hlasovalo 6663 čtenářů.

Reklama

Související témata: