Hlavní obsah

Sparta se na strahovské umělce chystá na holandské struhadlo

Praha

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. I fotbalisté Sparty se musejí spolehnout na staré přísloví. Ve čtvrtek je v prvním duelu play off Evropské ligy čeká v Nizozemsku zvláštní pohárový duel. Soupeř PEC Zwolle totiž hraje všechny své domácí zápasy na hřišti s umělým trávníkem. A tak se Letenští snaží ve svém tréninkovém centru na Strahově připravit na každý detail, na nějž mohou ve Zwolle narazit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička chystá svůj tým na nezvyklý povrch.

Článek

Sparťané odlétají do Nizozemska ve středu dopoledne, na netradičním povrchu proběhne ve Zwolle také jejich oficiální předzápasový trénink.

Ani v Praze ovšem neztrácejí čas. Úterní příprava proto proběhla v nizozemském střihu. Umělou trávu správce před každým tréninkem důkladně pokropí tak, jak je to na hřišti Zwolle zvykem.

„Každý takový trénink je prospěšný, protože rozdíl proti přírodní trávě tu je. Ale respektujeme to a využíváme prostor, který máme k dispozici," uvedl trenér Vítězslav Lavička pro klubové stránky sparta.cz.

Umělý trávník se v českých podmínkách využívá především během zimní přípravy. Ze sparťanského kádru je na něj expertem Radoslav Kováč. Zkušený stoper na něm odkopal většinu angažmá v Rusku.

Zvykají si na lisovky a jiné míče

„Čtyři roky jsem na umělce hrál prakticky ob zápas, ve Spartaku jsme ji měli položenou na domácím stadiónu. Tehdy jsem s tím neměl vůbec problém, ale je pravda, že za ty roky už jsem odvykl. Tréninky na Strahově mi teď rozhodně přišly vhod," líčí Kováč.

Lavičkův tým si také zvyká kopat do míčů značky Derbystar, se kterými většina holandských klubů hraje. A má i vybrané patřičné obutí. „Zimní přípravu hraji na umělce v turfech, ale ve Zwolle všichni zvolíme lisovky, abychom neklouzali," usmívá se obránce Pavel Kadeřábek.

Tým PEC Zwolle je vítězem Nizozemského poháru. Před dvěma lety si proti němu během svého hostování v Heerenveenu zahrál Lukáš Mareček.

„Jejich kádr se od té doby obměnil. Holandský fotbal je víc ofenzivní, musíme se připravit na útočné individuality soupeře," avizuje záložník, který by se vzhledem k pohárovému trestu Lukáše Váchy měl znovu objevit v základní sestavě.

Zápas mezi Zwolle a Spartou se hraje ve čtvrtek od 20:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi fotbalisty Zwolle a Sparty?
Zwolle zvítězí
53,7 %
Zápas skončí remízou
10,1 %
Vyhraje Sparta
36,2 %
Celkem hlasovalo 5535 čtenářů.

Reklama

Související témata: