Hlavní obsah

Švejdík si zase chrochtá tam, kde kopal se Suárezem. Tehdy ještě nekousal, vzpomíná na kanibala

Zwolle

Čtyři roky strávené v Groningenu pro něj byly velkou maturitou. Fotbalovou i životní. A zvládl ji. Za čtyři měsíce se Ondřej Švejdík naučil obstojně holandsky, a hned na tom byl líp. „Do Holandska se pokaždé těším. Tím, že umím jazyk, se tady cítím jako doma,“ líčí 31letý obránce Sparty před utkáním ve Zwolle, které trénuje Ron Jans, jeho bývalý kouč z Groningenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Švejdík (třetí zprava) během předzápasového tréninku ve Zwolle.

Článek
Fotogalerie

Sparta Zwolle

Možná bude muset své místo v základní sestavě pro večerní úvodní duel play off Evropské ligy přenechat mladšímu Brabcovi. Ale kdyby nic jiného, za setkání se svým bývalým trenérem mu výjezd do Zwolle stojí.

„Během angažmá v Holandsku jsem měl dobrá i špatná období. Trenér mi hodně pomáhal a byl mi velkou oporou," líčí Ondřej Švejdík, který v Groningenu působil v letech 2006 - 2010. Pak po něm sáhla Sparta.

Jans je vystudovaný učitel a stoper vzpomíná, jak si hráči i v přípravě na zápas připadali jako ve škole. „Vyvolával nás a ptal se, co si myslíme o systému, který chceme hrát, o soupeři a tak. Já nebyl z Česka zvyklý říkat názor před celou kabinou. Jenže v Holandsku je naopak běžné otevřeně mluvit před všemi včetně autorit," srovnává Švejdík.

Se Suárezem začínali spolu

Jeho spoluhráčem v Groningenu byl i dnes slavný Luis Suárez, který se přes Ajax a Liverpool už prokousal až do Barcelony.

„Přišli jsme do Holandska ve stejnou dobu a bydlel jsem s ním na hotelu. Ale na kafe jsme spolu nechodili, lidsky jsme si moc nesedli. Ani jazyk se neučil. Docela mi k němu sedí, jak se pak choval v Anglii."

Jako fotbalistu Suáreze uznává. „Na hřišti byl skvělý, v každém zápase něco vymyslel. Buď dal gól, nebo na něj přihrál, nebo na něj byla penalta. Sleduji jeho kariéru, kam až to dotáhl."

Uruguayec se už ovšem párkrát také zahryzl do svých soupeřů. Naposledy na letošním MS v Brazílii, za což dostal stop na čtyři měsíce.

„Tenkrát ještě nekousal. Nevím, co ho k tomu vede," uculuje se Švejdík.

Protože Janseho dobře zná, může teď letenskému kouči Vítězslavu Lavičkovi pomoci svými postřehy. „S trenérem jsme se bavili o jeho stylu. Ale vlastně ani nemohu říci, jestli jsme tehdy nějaký vyhraněný měli. Hráli jsme klasický holandský fotbal, hodně jsme útočili a snažili se dát co nejvíc gólů. To nás čeká i ve Zwolle," avizuje Švejdík.

Zápas Zwolle - Sparta se hraje dnes od 20:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Postoupí fotbalisté Sparty do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
37,8 %
Ne
62,2 %
Celkem hlasovalo 9658 čtenářů.

Reklama

Související témata: