Hlavní obsah

Lavička chce mít čisté svědomí, i kdyby po odvetě se Zwolle měl skončit

Praha

Zápas roku, duel pravdy, utkání poslední šance... Tak a podobně sami fotbalisté Sparty o odvetě se Zwolle mluví. Z kvalifikace Ligy mistrů vyhučeli, v domácí soutěži ztrácejí body. A kdyby ještě navrch měli krachnout i v play off Evropské ligy (v prvním utkání venku remizovali 1:1), trenér Vítězslav Lavička by byl ve vážném ohrožení. „Všichni jsme pod tlakem,“ uvědomuje si kouč moc dobře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička během úvodního duelu druhého předkola Ligy mistrů s Levadií Tallinn.

Článek

Tlak je nejen na mužstvo, ale také na vás samotného. Připouštíte si, že pokud vypadnete, může být odveta vaším posledním zápasem ve Spartě?

Ano, takový tlak cítím. Stejně jako všichni na Spartě. Budu se ve čtvrtek snažit s celým týmem odevzdat takovou práci, která ve mně i ve všech zanechá čisté svědomí, že jsme udělali všechno, abychom postoupili.

Musíte teď hodně pracovat také na zlepšení pocuchané psychiky mužstva?

Aktuální rozpoložení nás všech vnímáme, dostali jsme se po posledních výsledcích pod tlak. Nastavení všech je ale takové, že cítím odhodlání. Z kabiny vnímám snahu ukázat sami sobě a všem, že Sparta má na to, aby krok do Evropské ligy udělala.

Jakým protivníkem bude Zwolle?

Půjde do odvety s vědomím, že musí vstřelit gól. Ofenzivní styl je jim vlastní - takový od nich nejspíš očekáváme i v Praze.

Sparta přestala v poslední době dávat góly. Co je teď ve finální fázi jinak?

Dařilo se nám to v minulosti lehčeji než teď. Víme to a mrzí nás to. Pokud je čas a prostor, tak na tom v tréninku pracujeme. Dostat do hráčů větší jistotu v situacích, které ke gólům vedou. Věřím, že utkání se Zwolle je příhodným momentem, abychom to zlomili.

Jaký je stav vašich marodů, kteří na Dukle nehráli?

Holek ještě nebude k dispozici. Mareček je v plném tréninku, stav Hušbauera je momentálně s otazníkem. Samozřejmě nám chybí také potrestaný Vácha.

Přitom jste posledním českým zástupcem v pohárech.

Samozřejmě, již před prvním zápasem jsme vnímali, že hrajeme o nejen o svůj kredit, ale také za celý český fotbal, když jsme zůstali poslední. A chceme být úspěšní. Chci, aby bylo na hřišti od každého sparťana vidět, že ukáže pravý charakter. My dole na hřišti i fanoušci v hledišti. V pohárech nás vždy podrželi.

Postoupí Sparta přes Zwolle do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
52,2 %
Ne
47,8 %
Celkem hlasovalo 15353 čtenářů.

Reklama

Související témata: