Hlavní obsah

Fotbal Sparty na Evropu nestačí. Hráči uvěřili přehnané chvále, kritizuje Hřebík

Praha

Ostrá slova proti svému týmu namířil v rozhovoru pro Českou televizi sportovní ředitel fotbalové Sparty Jaroslav Hřebík. Po minulé sezóně opěvovaný letenský tým, který získal double, v evropské konfrontaci dopadl tvrdě na zem a nepohoda se na něm podepsala i v domácí soutěži. Podle Hřebíka doplatili sparťané na přílišné sebevědomí, podlehli chvále a dojmu, že hrají krásný fotbal, který však v evropské konkurenci nestačí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Hřebík během tréninku na úvod zimní přípravy Sparty.

Článek

Bývalý kouč Sparty zároveň připustil, že před dnešní odvetou play off Evropské ligy panuje v letenském táboře nervózní atmosféra. Všichni cítí, že jde o zápas roku, který ještě může alespoň částečně zachránit sezónu poznamenanou opětovně nenaplněnými ambicemi v podobě postupu do Ligy mistrů.

"Vyhráli jsme ligu a hráli jsme kvalitní fotbal, ale byl to kvalitní fotbal pouze na české poměry. Nebyl dostatečně kvalitní na evropskou konfrontaci," uvedl Hřebík i. "To si plně uvědomujeme a snažíme se to vštípit hráčům, aby si nemysleli, že takový fotbal, jaký stačí na české poměry, stačí i na evropské scéně," dodal Hřebík.

Lavičkovo odvolání nehrozí

Připustil, že na Letné panuje před soubojem se Zwolle nervozita, Lavičkovo odvolání ale podle něj nehrozí. "Byli jsme u pana (majitele Daniela) Křetínského předevčírem a vůbec tam nepadl názor, že by tenhle zápas měl být klíčový pro to, jestli trenér Lavička zůstane, nebo ne," podotkl Hřebík.

Velkou roli podle něj hraje i to, že veřejnost a některá média Spartu až nezdravě chválily. Hráčům pak chvála stoupla do hlavy. "Všichni říkali, jaký hrajeme krásný fotbal. Hráči si to začali myslet také. Pamatuji si článek, kde Ivan Hašek řekl, že sparťanský tým je nejlepší za dvacet let. Všichni si to potom myslí a myslí si to bohužel i hráči, ale my nejsme nejlepší, co se týče evropského formátu," podotkl Hřebík.

Na odvetu v Malmö, kde Sparta prohrála 0:2, podle něj nebyl tým dobře připraven. "Jsme s Vítězslavem Lavičkou kamarádi a hodně konzultujeme tuto situaci. Ono je hezké, když mluvíte o pokoře, ale musí to být vidět i v činech a chování. No a my jsme na zápas s Malmö doopravdy nebyli po mentální stránce dobře připraveni," připustil člen sparťanského vedení.

"To je lidská vlastnost, konkrétně hodně česká vlastnost - když nejsou vedoucí dostatečně nároční a nevyžadují disciplínu po hráčích, tak český člověk jde spíše tou pohodlnější cestou," dodal Hřebík.

Postoupí Sparta přes Zwolle do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
52,2 %
Ne
47,8 %
Celkem hlasovalo 15353 čtenářů.

Reklama

Související témata: