Hlavní obsah

Vítejte u fotbalového boha Neapole. Sparta si zahraje v Maradonově městě

Neapol

Nikdy jste ještě nevyhráli v Itálii? Tak šup s vámi do Neapole! Pohárový los byl vůči fotbalistům Sparty poněkud škodolibý. Evropskou ligu rozehrají ve městě, kde se dodnes klaní fotbalovému bohu jménem Diego Armando Maradona. Zápas Neapol - Sparta se hraje dnes večer od 21:05, přímý přenos na ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Diego Maradona (vpravo) v objetí s dalším bývalým skvělým fotbalistou Andrejem Ševčenkem.

Článek
Fotogalerie

Fotbalové legendy si v Římě zahrály charitativní zápas

Vidět Neapol, a zemřít. Hlavní město italské Kampánie proslulo nejen malebným přístavem, nedalekou sopkou Vesuv, ostrovem Capri či obávanou mafiánskou Camorrou. Pro fotbalové znalce je to především působiště slavného Maradony.

„Neapol dodnes zůstala Maradonovým městem. A bude to jistě platit za deset, dvacet i třicet let," ujišťuje český internacionál Marek Jankulovski, který v dresu místního SSC působil dva roky po svém přestupu z Baníku Ostrava v roce 2000.

Se slavným Argentincem se minul. Maradona hrál za Neapol v letech 1984-1991, dovedl ji ke dvěma mistrovským titulům (1987, 1990) a dokonce k zisku Poháru UEFA (1989). „V době, kdy jsem v Neapoli působil, měl Maradona za daňové a jiné prohřešky vstup do Itálie zapovězený, takže jsem se s ním nesetkal. Teď už je to jiné, zrovna začátkem září hrál na exhibici v Římě pro papeže," líčí Jankulovski.

Vedle baru má vlastní oltář

Daňové úniky, kokain, styky s mafií... To všechno u fotbalových tifosi Maradonovi prošlo a prochází, i když jeho neapolská éra je už vzdálena pomalu čtvrt století. „Pro místní dál zůstává opravdovým fotbalovým bohem, ikonou. Maradonu dál milují, nic víc pro ně ve fotbale nemůže být. Všude ve městě najdete jeho fotky, dresy, památníčky, každý se s ním dodnes identifikuje," vychází Jankulovski ze svých zkušeností.

V klubovém fan shopu má prodavač Ciro Terrano na levém rameni vytetovanou podobiznu Maradony s anglickým nápisem King (Král). O kus dál je Bar Nilo Moreno, který je poctou slavné ikoně. Byl otevřen právě v době Maradonova příchodu do Neapole, denně se zde srocují stovky turistů, kteří se chtějí vyfotit u Diegova malého oltáře.

„Moje tetování hovoří jasně. Nejsem jediný, kdo ho nosí," říká Ciro Terrano, jenž si obrázek na rameno nechal zvěčnit jako hold Maradonovi v době, který už dávno ukončil kariéru...

Jak dopadne čtvrteční souboj fotbalistů Neapole se Spartou?
Vyhraje italský tým
48,3 %
Duel skončí nerozhodně
16,1 %
Tři body si odveze Sparta
35,6 %
Celkem hlasovalo 12181 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články