Hlavní obsah

Neapol - Sparta 3:1Hušbauer v Neapoli skóre otevřel, přesto Sparta vláčí dál italské prokletí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Hušbauer 0 : 1
22. Higuaín (penalta) 1 : 1
51. Mertens 2 : 1
81. Mertens 3 : 1
Záznam online reportáže

Neapol
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty ještě nikdy pohárový duel v Itálii nevyhráli a prokletí je pronásleduje dál. V úvodním zápase Evropské ligy podlehl český mistr Neapoli 1:3. Skóre na stadiónu San Paolo sice otevřel navrátilec do základní sestavy Hušbauer, tým kouče Beníteze však zápas otočil. Ve druhém utkání skupiny I zvítězil Young Boys Bern nad Slovanem Bratislava 5:0. Ve druhém kole Sparta hostí 2. října Bern.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Neapolský záložník Marek Hamšík (zcela vpravo) se po skončení utkání se Spartou zdraví se záložníkem Pražanů Michalem Breznaníkem. Vlevo odchází z trávníku zklamaný stoper Letenských Radoslav Kováč.

Článek
Fotogalerie

Letenští po čase nastoupili s Hušbauerem v základní sestavě. Začali hodně zakřiknutě a Mertensova střela hned zkraje zápasu jim dala najevo, že s takovou pasivitou by daleko nedošli. Prvním ofenzivním počinem Sparty byl nadějný Marečkův centr, na který Lafata nedoskočil. A ve 14. minutě šli hosté do vedení. Nejprve se marně dožadovali penalty za ruku ve vápně, ale následoval roh, po němž se míč před vápno odrazil k Hušbauerovi, který ho klasickým angličanem o tyč poslal do sítě.

Radost Sparty z vedení však netrvala ani deset minut. Hamšík trefil tyč a Costa pak po Callejónově dorážce ve vápně zahrál rukou, takže Higuaín z penalty vyrovnal. Bičík směr jeho střely vystihl, ale na míč nedosáhl. Callejón byl vůbec při chuti, ve 33. minutě po Brabcově liknavém zásahu trefil prudkou střelou další břevno. Také hosté měli po vydařené kombinaci šanci, Matějovského ránu ale obránci zblokovali.

Neapoli se vydařil vstup do druhé půle

Chleba se lámal na začátku druhého poločasu. Matějovský ani Brabec nadějné příležitosti nevyužili. Naopak Higuaín se rychle a snadno uvolnil na pravém křídle a jeho střílený centr Belgičan Mertens usměrnil do sítě. Pražané sice zareagovali aktivitou, jenže Neapol byla mnohem nebezpečnější. Kováč musel v poslední chvíli hasit Hamšíkovu gólovou dorážku, Bičík zase vyběhnutím zmařil šanci Higuaínovi.

Namlsaný Mertens si v Maradonově městě chtěl zopakovat Diegovu boží ruku a míč do sítě plácl, za což si vysloužil jen žlutou kartu a gól samozřejmě neplatil. V 72. minutě měl vyrovnání na hlavě Costa, jenže po Krejčího přímém kopu trefil jen boční síť. To byla šance, jakých za zápas moc není... Sám na Bičíka se pak hnal střídající Michu, ale Brabec jeho sólo skluzem včas zastavil. Neapol si ale tři body přece jen pojistila. Štírek Mertens si Letenské vychutnal drzým průnikem v šestnáctce a trefil se přesně k přední tyči.

Oslavenec Lafata, jemuž právě v den zápasu bylo 33 let, se tak bodového zisku k narozeninám nedočkal.

Evropská liga - skupina I:
SSC Neapol - Sparta Praha 3:1 (1:1)
Branky: 51. a 81. Mertens, 22. z pen. Higuaín - 14. Hušbauer. Rozhodčí: Blom - Langkamp, Van Dongen - Makkelie, Janssen (všichni Niz.). ŽK: Mertens - Costa, Bednář. Diváci: 14 933.
Neapol: Cabral - Henrique, Albiol, Koulibaly, Britos - Gargano, Inler - Callejón (84. López), Hamšík (82. Zúňiga), Mertens - Higuaín (70. Michu). Trenér Benítez.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský, Mareček - Dočkal (75. Konaté), Hušbauer (78. Bednář), L. Krejčí - Lafata (85. Schick). Trenér Lavička.
Další čtvrteční výsledky Evropské ligy zde.
Porazí Sparta v příštím zápase základní skupiny I Evropské ligy doma Young Boys Bern?
Ano
36,5 %
Ne
63,5 %
Celkem hlasovalo 11073 čtenářů.

Reklama

Související témata: