Hlavní obsah

Konečný: I kilometry na rovině bolí

Cyklisté na Tour de France se ve třinácté etapě vrátili na rovinu. Podle Tomáše Konečného ze stáje T-Mobile jsou ti nejlepší nyní v klidu, zviditelnit se snaží hlavně závodníci z konce průběžného pořadí a týmy znovu pracují pro spurtéry.

Článek

"V pátek ustoupili elitní vrchaři do pozadí a po dnech v horách se vrátili do hry spurtéři. Ale rozhodně bych etapu nenazýval odpočinkovou, protože na Tour se jede každý den a i kilometry na rovinách pořádně všechny v pelotonu bolí.

Jde jen o to, že ti nejlepší v celkovém pořadí jsou relativně v klidu a jedou bez nervů. Amstrong ví, že má tým, který ho nenechá ve štychu a jede si schovaný v háku za ostatními. To ale nic nemění na tom, že se jede stejně hodně rychle.

Úniky zpravidla sjíždějí týmy, které mají ve svém středu elitní spurtéry. Dopředu většinou odjedou závodníci s většími ztrátami v celkové klasifikaci, kteří se chtějí zviditelnit. Armstrong může být v klidu. Kdyby zkoušel ujet někdo ze špičky, tak ho Discovery nenechá a vezme za to hned od začátku.

Když se jako v pátek jede v úmorném vedru, nesmí se podcenit pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Pijí se iontové nápoje, ale hlavně voda. Tak ze 75 procent, protože se s ní závodník může i polít a není pak celý ulepený. Vím, že z našeho týmu preferují ve vedru vodu všichni včetně Ullricha. Často si někdo dá i malou plechovku coly pro osvěžení.

V horku člověk nemá člověk ani moc hlad, ale jíst se musí. Proto nejvíc frčí výživné gely s velkým obsahem cukru. Jsou v tubě, kterou si závodník vymáčkne do pusy. Je to okamžitý zdroj energie."

Reklama