Hlavní obsah

Sparta - YB Bern 3:1Váchův lahůdkový gól do znělky Evropské ligy nasměroval Spartu k výhře nad Bernem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Vácha 1 : 0
28. Lafata 2 : 0
52. Hoarau 2 : 1
85. Lafata 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Doma jsou silní. Fotbalisté Sparty porazili ve druhém utkání Evropské ligy Young Boys Bern 3:1 a ve skupině I tak zůstávají ve hře o jedno ze dvou postupových míst. Skóre otevřel lahůdkovou trefou Vácha, dva góly přidal kanonýr Lafata. Vedení v tabulce si upevnila Neapol výhrou 2:0 na Slovanu. K dalšímu utkání Sparta nastoupí 23. října v Bratislavě proti Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují první gól v utkání Evropské ligy proti Young Boys Bern.

Článek
Fotogalerie

Český legionář ve službách Bernu nezačal na Letné právě šťastně. Již ve 4. minutě Jan Lecjaks stáhl Konatého a vykoledoval si žlutou kartu. Z následného přímého kopu pak Krejčí točenou střelou do středu branky gólmana Mvoga nezaskočil.

Pražané začali aktivně a od prvních minut se tlačili na polovinu soupeře. Důkazem byl i další přímý kop, z něhož tentokrát Vácha donutil brankáře k akrobatickému zákroku. Hosté vystavěli kolem své šestnáctky obranný val a sparťané ho museli dobývat. Kombinací to šlo, třeba když Konaté hrající místo zraněného Hušbauera odcentroval a Krejčí hlavou zakončoval nad.

Ve 26. minutě pak právě Krejčí zahrál další přímý kop a zeď míč se štěstím tečovala těsně vedle branky na roh. Po něm však už Bern za svou pasivitu zaplatil. Dočkal ho rozehrál před vápno na Váchu, který si míč zpracoval stehnem a ještě ze vzduchu vypálil. Balon se od břevna odrazil do branky. Krásný gól a lahůdková akce, při níž se míč vůbec nedotkl trávníku... Tenhle kousek si rozhodně říká o zařazení do znělky Evropské ligy.

Lafata hned přidal druhý gól

Kdyby jen to, o minutu později už Sparta vedla o dvě branky. Konaté prosvištěl po křídle kolem Lecjakse a obránci Mladých kluků nesplnili imperativ kouče Forteho, že v první řadě je nutné neutralizovat Lafatu. Letenský kapitán byl u míče nejdřív a bez přípravy prostřelil gólmana. Až poté Bern vystrčil hlavu z obranné ulity, ale do přestávky už nic nestihl a ještě si koledoval o penaltu za zákrok na Krejčího.

Začátek druhého poločasu ovšem vyšel Bernu. Sedm minut po přestávce prakticky z první vážnější šance snížil. Centrující Sutter našel ve vápně neobsazeného dlouhána s výškou basketbalového pivota a Hoarau hlavou překonal Bičíka.

V 60. minutě mohl Spartě vrátit dvougólové vedení Konaté, tutovku po akci Lafatay s Krejčím ale spálil střelou vysoko nad. Neuspěl pak ani hlavičkující Vacek. Další šance měli Brabec po rohu a Konaté po sóle.

Pět minut před koncem Sparta přece jen vydřela pojistku korunující její srdnatý výkon. Vydařenou kombinaci Vacka s Krejčím a Dočkalem završil zblízka skórující Lafata.

Evropská liga - skupina I:
Sparta Praha - Young Boys Bern 3:1 (2:0)
Branky: 28. a 85. Lafata, 27. Vácha - 52. Hoarau. Rozhodčí: Kukulakis - Karsiotis, Baltas (všichni Řec.). ŽK: Konaté, Kadeřábek - Lecjaks. Diváci: 10 205.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Matějovský (64. Vacek), Vácha - Konaté (81. Mareček), Dočkal, L. Krejčí (89. Kováč) - Lafata. Trenér Lavička.
Bern: Mvogo - Sutter (66. Hadergjonaj), Wüthrich (69. Afum), Von Bergen, Rochat - Nuzzolo, Sanogo, Lecjaks - Gajič, Hoarau, Steffen (89. Nikci). Trenér Forte.
Výsledky dalších zápasů EL zde.

Reklama

Související témata: