Hlavní obsah

Sparta má mnohem vyšší kvalitu než bratislavský Slovan, uznal Lecjaks po dalším nezdaru

Praha

Začarovaný je pro fotbalového obránce Jana Lecjakse letenský stadión. V aréně Sparty Praha nastoupil už čtyřikrát, ale třikrát odešel poražen a pouze jednou mohl oslavit alespoň bod za remízu. Naposledy opouštěl trávník stadiónu se sklopenou hlavou ve čtvrtečním večeru, kdy po předchozích nezdarech v dresu Plzně nastoupil v duelu Evropské ligy za Young Boys Bern. Ale ani s aktuálně třetím týmem švýcarské ligy mu radost nebyla dopřána. „Jednou třeba přijde čas, kdy se tady výhry dočkám. Zatím mi není souzená," pokrčil rameny čtyřiadvacetiletý zadák po duelu, v němž Sparta slavila triumf 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Bernu Jan Lecjaks.

Článek
Fotogalerie

V prvním duelu skupiny Evropské ligy jste doma rozdrtili Slovan 5:0, tentokrát jste však na Spartu nestačili. Byli Pražané o tolik odlišným soupeřem než bratislavský výběr?

Rozhodně ano. Se Slovanem jsme hráli doma, tudíž i naše taktika byla odlišná. A hlavně na Spartě bylo patrné, že její hráči mají jinou kvalitu než borci bratislavského týmu. Mnohem vyšší.

V čem podle vás byla hlavní příčina nezdaru na Letné?

Nepovedl se nám první poločas, ale v druhém jsme hru vyrovnali a dokázali jsme výsledek korigovat. Ke konci zápasu jsme hru trošku otevřeli. Věřili jsme v bod, protože kvalitu máme. Ale Sparta využila naší otevřenější hry ke vstřelení rozhodující třetí branky. Ta Pražany uklidnila.

První půle byla ve vašem podání hodně pasivní. Jaké byly vlastně záměry Bernu?

Nechtěli jsme hru od začátku otevřít. Záměrem bylo na Spartu čekat a chodit do rychlých protiútoků, což se však moc nedařilo. Hodně jsme ztráceli balóny, z čehož pramenil tlak Sparty.

Hodně důležitým pro vývoj duelu byl gól vašeho bývalého spoluhráče z reprezentační jednadvacítky Lukáše Váchy, který se trefil po standardní situaci. Překvapil vás způsob rozehrání rohového kopu?

Právě, že trenér nás na tenhle konkrétní signál upozornil. Věděli jsme, jak Sparta situaci řeší. Ale nedali jsme si pozor. Musím uznat, že Lukáš se trefil nádherně.

Rozhodující trefy obstaral kapitán Pražanů David Lafata, na nějž vás trenér rovněž upozorňoval.

Musím říct, že má mimořádný cit pro výběr místa. Byl vždy na správné místě.

Vnímáte prohru jako velkou komplikaci z hlediska postupových plánů?

Vůbec ne. Ještě nás čekají čtyři zápasy, všechno je otevřené. Doma to budeme chtít Spartě vrátit. Na vlastní kůži jsme poznali její kvalitu. Věřím, že domácí duel zvládneme vítězně.

Vy jste na Letné nastoupil počtvrté. Po předchozích třech zápasech v dresu Plzně nyní poprvé v dresu Bernu. Ale znovu jste se výhry nedočkal. Je pro vás stadión zakletý?

Jednou třeba přijde čas, kdy se tady výhry dočkám. Zatím mi prostě není souzená

Prakticky celý zápas jste odehrál se žlutou kartou. Bylo napomínání už ve čtvrté minutě velkou komplikací pro váš výkon v dalším duelu?

Trošku ano. Musel jsem si dávat pozor na nějaké ostré zákroky. I když je fakt, že při druhém gólu Sparty jsem nechal Konatého odcentrovat, protože kdybych ho zastavil faulem, šel bych ze hřiště po pětadvaceti minutách, což by pro vývoj bylo možná ještě horší.

Reklama

Související témata: