Hlavní obsah

Vácha udeřil po brücknerovsku. Sparta i nároďák pilují ničivé zbraně

Praha

I kdyby už zápas nic jiného nenabídl, jen za tuhle parádu stálo za to si koupit vstupenku. Dočkal precizně rozehrál rohový kop před vápno na Váchu, který si míč zpracoval stehnem a ještě ze vzduchu nártem vypálil. Balón se od břevna odrazil do branky. Krásný gól v duelu Evropské ligy nasměroval fotbalisty Sparty k výhře 3:1 nad Young Boys Bern. Šlo o nacvičenou akci. Nebezpečné standardky má připravené nejen Sparta, ale také reprezentace, v jejíž sestavě mají Letenští početné zastoupení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané Lukáš Vácha (vpravo) a Ladislav Krejčí oslavují vedoucí gól v utkání Evropské ligy proti Bernu.

Článek
Fotogalerie

Životní trefa, jakou už možná nikdy nezopakuje. „Zůstávám ještě po tréninku a snažím se zakončovat z voleje. A teď jsme sehráli divadlo, na němž se podíleli všichni. A všem to muselo vyjít. Od Bořka, který poslal nádherný míč, přes kluky, kteří vytvořili skvělý blok, až ke mně - musel jsem to trefit. Nevím, kolikrát se nám to ještě povede. Ale snad ještě nějaký podobný gól dám," líčil Lukáš Vácha blaženě, jak se zaskvěl.

Náhoda? Rozhodně ne. „Připravená situace. Bylo domluvené, že my ostatní tam Lukášovi uděláme takový kompars, aby měl dost místa. A vyšlo to. Říkal jsem mu, že když to takhle trefí pokaždé, vždycky mu to tam takhle rádi sehrajeme... Ale těžko říci, jestli ještě někdy vyjde standardka takhle nádherně," pochvaloval si další záložník Marek Matějovský.

Bern o signálu věděl, ale nereagoval

Nádherné góly se dají nachystat na tréninku. Doslova našprtat a nadřít. Podmínkou je však dokonalá kopací technika. Pak může signál zaskočit i soupeře, který podobnou kulišárnu očekává.

„Trenér nás na tenhle konkrétní signál upozornil. Věděli jsme, jak Sparta situaci řeší. Ale nedali jsme si pozor. Musím uznat, že Lukáš se trefil nádherně," kabonil se obránce Jan Lecjaks, obránce švýcarského týmu a bývalý Váchův spoluhráč z české reprezentace do 21 let.

„Váchova branka rozhodně nebyla náhodná. Byla dílem secvičeného signálu a uznání patří těm, co to zrealizovali. Ocenit musím i mé trenérské kolegy, kteří mají standardky na starosti. Lukáš to takhle trefuje i na tréninku - a velký podíl na krásné akci mají i ostatní hráči," vyzdvihl spokojený trenér Vítězslav Lavička.

Tréninkový dril nese ovoce v pravý čas. „Standardka nám přinesla gól a body již o víkendu v derby na Slavii. Snažíme se jim věnovat průběžně, ale teď jsme na ně měli víc času. A gólový úspěch se dostavil," poukázal Lavička.

Na standardky spoléhá i reprezentace

Rapidní zlepšení ve standardních situacích předvedla na Letné ve vítězném duelu s Nizozemskem (2:1) také reprezentace.

„Standardky jsme nacvičovali dlouho. Určitě jste viděli rukopis trenéra Brücknera. To je jedna z věcí, kterými můžete mančaft jako Nizozemsko překvapit. Škoda, že jsme nevyužili nějakou z nich gólově, ale určitě jsme je tím zaskočili," liboval si kapitán Tomáš Rosický.

Pro poradce Karla Brücknera jsou standardky velkým koníčkem, hlavní kouč Pavel Vrba s nimi slavil úspěchy v Plzni. A specialistou na ně je také Zdeněk Svoboda, asistent Vrbův i Lavičkův.

„Je to týmová práce, všichni se na ní podílíme. S panem Brücknerem jsme si sedli, jinak bych si ho k sobě nevzal. Na signálech ale pracujeme ve čtyřech, v šesti lidech. Kreslíme si na tabuli a bavíme se, co by mohlo platit," popisuje Vrba, jak příprava ničivých zbraní probíhá.

„Byli jsme ze standardek nebezpeční, to jsem na hřišti cítil. Dobře jsme se nachystali - a podle dalších soupeřů předvedeme příště zase něco jiného," avizoval záložník Bořek Dočkal.

Svoboda dokáže gól předpovědět

V základní sestavě nároďáku byli kromě něj také Krejčí, Vácha, Lafata a Kadeřábek. Zásadním spojovníkem mezi reprezentací a Spartou je samozřejmě asistent se dvěma úvazky.

„Je radost pracovat s inteligentními hráči, kteří to mají v noze," usmívá se Zdeněk Svoboda. Jako hráč se také opíral o cizelérskou kopací techniku, v Lize mistrů dal gól i slavné Barceloně. A zákulisní informace o něm praví, že když nemají určení sparťani na tréninku právě svůj den, asistent si vezme míč sám a ještě dnes dá i reprezentantům na frak.

Cizelér Svoboda třeba před rokem tři vteřiny předem pošeptal Lavičkovi, jak právě Vácha rozhodne z přímého kopu derby na Slavii. „Někdy na takovou příležitost čekáte spoustu zápasů. Pak je radost dvojnásobná. Když jsem viděl, odkud se kope, upozornil jsem Víťu Lavičku, ať dává pozor, jak to kluci sehrají. A oni to tři vteřiny poté přesně tak provedli," těšilo Svobodu.

Brückner i Vrba jsou specialisté

Reprezentace chystá zbraně pro kvalifikaci EURO 2016. „Dva dny před zápasem s Holanďany jsme standardkám věnovali celý trénink na Spartě. Natočili jsme je a ukázali hráčům na videu. Pan Brückner v Olomouci nebo u nároďáku i já v Plzni jsme to hodně používali, spoustu zápasů jsme tak rozhodli," líčí Vrba.

Další kulišárny chce vidět hned v příštím dvojzápase v Turecku a Kazachstánu. „Máme standardek připravených víc, než jsme proti Nizozemsku zkoušeli. Záleží i na postavení soupeře. Každá standardka se dá realizovat v určitých prostorech. Chceme jimi využít nepřipravenost soupeře a být úspěšní," přeje si Vrba.

Když je řeč o standardkách, diváci se o to více mohou těšit na šlágr ligového podzimu, k němuž Sparta ve 13. kole nastoupí v Plzni. Ve Viktorii je zase specialistou na signály a kulišárny hrající asistent a vykuk Pavel Horváth...

Reklama

Související témata: