Hlavní obsah

Jednu špatnost už před lety Siegl svojí Spartě udělal, teď chce poprvé i její skalp

Bratislava

Troufl si dost, když jako kapitán soupeře odvolal gól týmu, pro jehož fanoušky byl po léta modlou. Starou historku už pomalu zapadal prach, ale teď chce dokázat ještě víc. Horst Siegl je necelý týden asistent trenéra Jozefa Chovance ve Slovanu Bratislava - a ostrá premiéra je čeká zrovna proti Spartě ve čtvrtečním duelu Evropské ligy na Pasienkách. Jako hráč Siegl skalp fotbalové Sparty nemá, žádá ho tedy teď.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Horst Siegl jako kapitán Sparty v sezóně 1994/95.

Článek

„Siegl! Horst! Siegl!" Skandování sparťanských fanoušků dávalo po léta jasně najevo, jak moc si čtyřnásobného krále střelců české ligy cení.

Pak se ale nestačili divit, když jejich bývalý idol jako kapitán Příbrami dokázal v srpnu 2003 ukecat rozhodčí a odvolat uznaný Gluščevičův gól, kvůli čemuž jejich Spartička tehdy u Litavky jen plichtila. Taková zrada a špatnost...

„Jakápak špatnost. To byla moje geniální znalost pravidel. Gluščevič prostě neměl nárok," řehtá se Horst Siegl ještě dnes v útrobách bratislavského stadiónu Pasienky.

Letenští byli tenkrát na svého Sigiho rozlícení do běla. Hlavní rozhodčí Helebrant po poradě s asistentem Krátkým dvakrát ukázal do středu, že gól uznává. Jenže Siegl, který byl v době vstřelení branky na opačném konci hřiště, k nim přiběhl a hučel do nich tak dlouho, až nakonec branku kvůli ofsajdu odvolali. Do té doby se žádný takový případ v české lize nestal...

Spartu ještě neporazil

„Ale teď jsem v Bratislavě, kam jsem si většinou jezdil pro skalp Slovanu. No a tentokrát chci skalp Sparty," poukazuje český internacionál na pikantní současnost.

Když z Letné jako hráč odešel, vstřelil jí sice pak dva góly, ale nikdy ji neporazil. Skalp svého klubu tedy ještě nemá. „Jsem sparťan a Spartě dál fandím. Teď je tady ovšem úplně jiná situace a realita. Přišli jsme Slovan zvednout a Spartu potřebujeme porazit," ujišťuje Siegl.

Až do loňského března byl se 133 góly nastřílenými v české lize jejím historicky nejlepším kanonýrem. Pak ho symbolicky předstihl David Lafata, další kanonýr z Letné a kapitán týmu, proti němuž se teď Siegl v Bratislavě a za dva týdny také v Praze postaví.

Reakce fanoušků se nebojí

„Reakce sparťanských příznivců se nebojím. Věřím, že si ještě pamatují, co jsem pro klub odvedl. A ani já na Spartu nezapomínám," zdůrazňuje.

Špičkování zatím musel čelit spíš v Bratislavě. „Hned mi předhazovali, že když jsme v posledním ročníku federální ligy porazili Slovan 3:0, dal jsem mu dva góly," vzpomíná na předposlední vzájemný soutěžní duel. V tom posledním pak Sparta na jaře 1993 remizovala na Tehelném poli 1:1.

Teď se utkávají v Evropské lize. Pražané získali ve dvou zápasech skupiny I tři body, Slovan ještě žádný.

„Sparta je favorit, ale porazit se dá každý. Snažíme se, aby kluci nebyli až moc přemotivovaní," říká Horst Siegl, jeden ze čtyř Chovancových asistentů.

Zápas mezi Slovanem a Spartou se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímým přenosem ho vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou?
Vyhraje Slovan
16,5 %
Utkání skončí remízou
9,9 %
Zvítězí Sparta
73,6 %
Celkem hlasovalo 16387 čtenářů.

Reklama

Související témata: