Hlavní obsah

Osud chtěl, aby Chovanec ve Slovanu začal zrovna proti Spartě. Rozumy čerpal u Straky

Bratislava

Kdo chce trénovat fotbalisty bratislavského Slovanu, musel projít Spartou. Alespoň podle této sezóny. Belasé vedl nejprve František Straka, po sérii porážek je teď převzal jeho bývalý parťák ze stoperské dvojice Jozef Chovanec. A bývalého letenského kanonýra Horsta Siegla si vzal jako asistenta. Proti komu by tak mohli debutovat, než v Evropské lize proti Spartě... „Asi to tak má být. Těším se, bude to gradovat s blížícím se začátkem,“ usmívá se Chovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec během předzápasového tréninku před utkáním základní skupiny Evropské ligy se Slovanem Bratislava na stadiónu Pasienky v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Trénink sparťanů na Pasienkách

Trénink Slovanu Bratislava před utkáním se Spartou

Souboje se Slovanem bývaly pro Spartu vždy prestižní. A teď je zažijete z druhého břehu...

Trocha nostalgie v tom asi je, ale to už je za námi. Vzpomínky. Dívám se dopředu. Vzájemným zápasům vždy předcházela velká atmosféra a očekávání, se soupeři jsme se rozešli vždy v pohodě a dodnes jsme kamarádi.

Máte nějakou konkrétní vzpomínku na zápas se Slovanem?

Datum nevím, ale na Tehelné pole přišlo 50 tisíc lidí a my tady zvítězili. Krásný pocit - a krásný fotbal, na to můžeme vzpomínat, že chodilo tolik lidí na fotbal.

Duel se Spartou je pro vás mimořádně prestižní?

Tolik zase ne. Trenéři i hráči chtějí vyhrávat pokaždé. Osud to tak chtěl, abych začal proti Spartě, kde jsem dlouhá léta působil. Ale nic speciálního to pro mě není.

Na přípravu mužstva jste měl málo času. Ale prvního soupeře znáte dokonale.

Předával jsem hráčům informace o Spartě, pro mě je teď ovšem důležitý hlavně Slovan, abych připravil svůj tým. Škoda odložení víkendového zápasu s Trnavou. Poznání týmu by bylo bližší, ale asi to tak má být. Znalost soupeře je jedna věc, může to být určitá výhoda Stejně však rozhodnou hráči, jak s tím naloží na hřišti.

Kontaktoval jste svého předchůdce Straku?

Ano, komunikoval jsem s ním. Měli jsme si co říci, známe se dlouho. Řekl mi podstatné věci pro mou práci, hlavně o kádru. Nemusel jsem nic měnit. Přijdete do nového týmu a ani na to není čas. Františkovy poznatky mi hodně pomohly. Měli jsme pohovory s hráči a snažili se naplnit čas vzájemným poznáním.

Rozjetá Sparta je favorit, souhlasíte?

Určitě. Prošla si obdobím, kdy se jí po vyřazení z Ligy mistrů moc nedařilo. Teď se dostala opět do formy, reprezentanti jsou schopní rozhodovat. V Brně hrála velmi dobře, zodpovědně a koncentrovaně, zvládli třeba i Bern. Jsou v lepší pohodě než my. Slovan měl negativní sérii. Uděláme však všechno, abychom mohli Slovan nastartovat.

Mužstvo sedm soutěžních zápasů nevyhrálo. Když jste nastoupil, zvolil jste cukr, nebo bič?

Z mého pohledu jsme měli náročný tréninkový proces. Požadovali jsme maximální koncentraci, o tom to je. Věřím, že zápas se Spartou bude dobrý odraz. Jsem maximalista, chci vyhrávat.

Můžete srovnat Spartu za vaší éry a nyní za Lavičkovy?

Už je to pár let. Pracovali jsme na rozvoji týmu postupnými kroky, nějaké postupy byly. Dnes je mužstvo více konsolidované, disponuje hráči, kteří mají větší schopnosti hrát kombinační fotbal. Přišel třeba Dočkal, objevili pro obranu Kadeřábka a přivedli Costu, takže obránci směrem dopředu se o dost zlepšili. Hlavní je ovšem stabilita - dva roky se tým moc nemění, pak se dá progresu dosáhnout.

Proti Lavičkovi už jste někdy jako trenér stál?

Nepamatuji se přesně, ale je to asi poprvé, kdy půjdu proti nějakému svému spoluhráči.

Zápas Slovan - Sparta se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou?
Vyhraje Slovan
16,5 %
Utkání skončí remízou
9,9 %
Zvítězí Sparta
73,6 %
Celkem hlasovalo 16387 čtenářů.

Reklama

Související témata: