Hlavní obsah

Čtyřiatřicet titulů na lavičkách, i taková je bratislavská bitva sparťanů se Spartou

Pavel Dosadil (Bratislava)Sport.cz

Jako hráči nasbírali na Letné dohromady neuvěřitelných 34 mistrovských titulů. Ale dnes večer na bratislavských Pasienkách půjdou proti sobě. Jozef Chovanec a Horst Seigl (8+11) mají nad Vítězslavem Lavičkou a Zdeňkem Svobodou (7+8) v titulech navrch. V duelu Evropské ligy na Slovanu je ovšem favoritem Sparta, která moc dobře ví, že sparťané na lavičce soupeře ji detailně znají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec (vpravo) a asistent Horst Siegl během předzápasového tréninku před utkáním základní skupiny Evropské ligy se Spartou Praha na stadiónu Pasienky v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Trénink sparťanů na Pasienkách

Trénink Slovanu Bratislava před utkáním se Spartou

Belasé měl do bitvy proti svým vést František Straka. Jenže po katastrofální sérii sedmi soutěžních zápasů bez výhry byl na začátku reprezentační přestávky odvolán.

„Samozřejmě mě mrzí, že jsem o dvojzápas se Spartou přišel. Byl by pro mě speciální. A taky mě mrzí, co se ve Slovanu stalo, jak to dopadlo," říká populární Franz.

Nejvíc hráčských titulů se Spartou
14Jiří Novotný
11Horst Siegl (dnes asistent ve Slovanu)
10Michal Horňák
9Michal Bílek
8Ivan Hašek
Jozef Chovanec (trenér Slovanu)
Zdeněk Svoboda (asistent ve Spartě)
7Karel Senecký
Jan Stejskal
Július Bielik
Vítězslav Lavička (trenér Sparty)

Ačkoliv Slovan podle zdejších expertů nemá kádr dostatečně kvalitní pro mezinárodní fotbal, Straka ho málem dotáhl až do Ligy mistrů. Vyřazení v play off s Borisovem znamenalo aspoň útěchu v podobě Evropské ligy. V nahuštěném programu se ale mužstvo zadrhlo, Straka skončil a přesně před týdnem ho nahradil Jozef Chovanec. Aby sparťanů na lavičce Slovanu nebylo málo, za jednoho s asistentů si vybral Horsta Siegla.

Franzovy poznatky Chovancovi pomohly

A ve velké premiéře je čeká zrovna Sparta. „S Frantou Strakou jsem po nástupu k týmu komunikoval. Měli jsme si co říci, známe se dlouho. Řekl mi podstatné věci pro mou práci, hlavně o kádru. Nemusel jsem nic měnit. Přijdete do nového týmu a ani na to není čas. Františkovy poznatky mi hodně pomohly. Měli jsme pohovory s hráči a snažili se naplnit čas vzájemným poznáním," líčí Chovanec.

Přestože přešli na druhý břeh, se svými dobrými známými je ve spojení také kouč českého mistra. „Esemeskou jsem poslal gratulaci Jozefovi i Horstovi. A taky zprávu odstupujícímu Františkovi, ale osobně jsem s nikým z nich nemluvil," usmívá se Vítězslav Lavička.

Slovanu jak na potvoru odpadl víkendový ligový duel s Trnavou, během něhož chtěli noví trenéři hráče lépe poznat. Teď se musí vrhnout rovnýma nohama proti Spartě, která je ve vzájemném měření favoritem.

Přes Slovan chtějí za postupem

„Sparta je momentálně v daleko lepší formě. Záleží teď hodně na tom, jak Slovan dokáže vstřebat dlouhou neúspěšnou sérii. Někteří hráči nedokázali zvládnout náročné zápasové zatížení. Je to i otázka zkušeností a také něčeho jiného... Teď ale měli během dlouhé pauzy čas se nachystat," říká Straka, který situaci ve svém nedávno skončeném angažmá nechce víc pitvat.

Karty ve skupině I jsou po dvou kolech rozdány jasně. S plným ziskem vede Neapol, největší favorit. Sparta a Bern získaly po třech bodech, Slovan žádný. Letenským je tak jasné, že dvojzápas s rozklíženým soupeřem pro ně může být klíčem k postupu.

„Zápasy se Slovanem už mohou hodně napovědět. I venku chceme uspět, nejlépe za tři body," ujišťuje kapitán David Lafata.

Slovan Bratislava - Sparta Praha
Skupina I fotbalové Evropské ligy. Dnes od 19:00, rozhodčí Strömbergsson (Švéd.). Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Slovan: Perniš - Bagayoko, Gorosito, Niňaj, Čikoš - Lásik, Grendel - Kubík, Halenár, Milinkovič - Fořt.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Matějovský, Vácha - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Lafata.
Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou?
Vyhraje Slovan
16,5 %
Utkání skončí remízou
9,9 %
Zvítězí Sparta
73,6 %
Celkem hlasovalo 16387 čtenářů.

Reklama

Související témata: