Hlavní obsah

Chovance na Tehelném poli vypískali, současní hráči znají federální derby jen z fotek

Bratislava

Jen plevel, díry do země a hromady hlíny dnes zůstaly po slavném stadiónu. A taky zrezivělá cedule s logem klubu a nápisem Zveme vás každou sobotu na fotbal... Bratislavské Tehelné pole bývalo za federálních časů dějištěm prestižního derby mezi Slovanem a pražskou Spartou. Dnes večer ovšem v Evropské lize ožije na sousedních Pasienkách. Na Tehelném poli má vyrůst nový národní stadión a Slovan zatím obsadil skromný stánek, který býval domovem dnes třetiligového konkurenčního Interu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec během předzápasového tréninku před utkáním základní skupiny Evropské ligy se Spartou Praha na stadiónu Pasienky v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Trénink sparťanů na Pasienkách

Trénink Slovanu Bratislava před utkáním se Spartou

Po dlouhých 21 letech znovu dojde k soutěžnímu duelu federálních rivalů. Zápas Evropské ligy budí na obou stranách velká očekávání. Tím spíše, že Slovanu se před týdnem ujal kovaný sparťan Jozef Chovanec.

Dnešní vydáno slovenského deníku Šport věnuje utkání jedenáct úvodních stran. Připomíná třeba mistrovskou sezónu Slovanu 1991/92, kdy na podzim belasí po dlouhých 20 letech vyhráli na Letné (2:1) a jarní odveta pak po sérii 27 zápasů bez porážky zmobilizovala celé Slovensko. Jenže 43 000 diváků v ochozech vidělo porážku 0:3, o niž se svými trefami postarali Frýdek, Siegl (současný Chovancův asistent ve Slovanu) a Němeček.

Jak Šport připomíná, Chovanec se tehdy dočkal zřejmě největšího pískotu v kariéře. Slovák hrající v dresu Sparty, navíc hovořící v Praze česky, byl tenkrát pro mnohé Slováky jako červený hadr pro býka...

Velká vítězství na vyprodaných stadiónech

Poslední federální titul v ročníku 1992/93 si už Sparta nenechala ujít. Od té doby na Slovan v soutěžním zápase nenarazila. Až dnes, kdy soupeře poprvé povede právě Chovanec.

Na federální derby si uchoval hlavně pozitivní vzpomínky. „Datum nevím, ale na Tehelné pole přišlo tehdy 50 tisíc lidí a my tady zvítězili. Krásný pocit - a krásný fotbal. Na to můžeme vzpomínat, že na stadióny chodilo tolik lidí."

Pamětníkem je samozřejmě také jeho dobře známý protějšek. „Proti Slovanu se nám ve federálním derby celkem dařilo. Většinou bývalo vyprodáno, jsou to pěkné vzpomínky. Nejlepší mám asi na jaro 1983, kdy jsem dal Slovanu na Letné svůj první ligový gól za Spartu," usmívá se trenér Vítězslav Lavička.

Derby nestihli ani z televize

Protagonisté současné generace zažijí dnes večer velkou premiéru. „O rivalitě Slovanu se Spartou moc nevím. Aspoň z fotek si pamatuji plné tribuny. Věřím, že to tak bude i večer," říká na rovinu Erik Čikoš, obránce Slovanu.

„Bavili jsme se s naším trenérem, kdy naposledy tady hrál. Mně tenkrát byly tři, čtyři roky, takže já federální derby vůbec nepamatuji. I po letech však bude mít obrovský náboj," očekává letenský záložník Lukáš Vácha.

„Já si zápasy se Slovanem z federální doby nepamatuji ani z televize. To jsem byl ještě hodně malý. Spousta lidí se nás v poslední době na Slovan ptá. Vnímáme, že to budou extra zápasy. Těšíme se, atmosféra by měla být skvělá," přitakává mu kolega ze středové řady Kamil Vacek.

Těší se exslávisté i exsparťan

V kádru Slovanu jsou také dva exslávisté Tomáš Jablonský a Pavel Fořt.

„Nějaký rok už jsem v cizině, ale každé derby bylo pěkné. A zápasy proti Spartě si chci užít jako ve Slavii," těší se Fořt.

Zvláštní pocity má také exsparťan na soupisce Slovanu, záložník Igor Žofčák. „Se Spartou jsem získal český titul a narodil se mi tam syn Denis. Proto na Prahu vzpomínám jen v nejlepším. A na zápas proti Spartě se moc těším," líčí Žofčák, který na Pasienky zamířil rovnou z Letné.

Jinak už Slovensko není současným hráčům tak blízké jako dřív. „Pro mě je trochu vzdálenější. Mám odtud ale pár přátel i spoluhráčů, teď třeba slovenského reprezentanta Michala Breznaníka. Slovenštině samozřejmě rozumím, ale moc mluvit jí neumím, je to slabá konverzace," usmívá se Vácha.

Zápas Slovan - Sparta se hraje večer od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: