Hlavní obsah

Trpká pachuť výtržností může ohrozit projekt společné ligy, má jasno Lavička

Bratislava

Čas od času se staré plány znovu vyrojí. Obnovit společnou česko-slovenskou fotbalovou ligu. Jenže výtržnosti, k nimž došlo při čtvrtečním duelu Slovan Bratislava - Sparta, mohou projekt definitivně zničit. „Myslím, že ano,“ souhlasí sparťanský kouč Vítězslav Lavička. „Já myslím, že ne, ale je to velká kaňka pro všechny, kdo máme rádi fotbal. Negativní zážitek, ale je třeba se dívat dopředu - až budou bezpečné stadióny. Je třeba stále pracovat s fanouškem. Pořád si myslím, že východní blok je v tomto směru pozadu,“ říká Jozef Chovanec, nový trenér Slovanu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Výtržnosti v sektoru fanoušků Sparty způsobily přerušení utkání. Na snímku nastupují policejní těžkooděnci.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Stáli před východem z tribuny a měli dost času, aby si promluvili jako doma na Letné. Trenér Sparty Vítězslav Lavička s koučem Slovanu Jozefem Chovancem, letenský funkcionář Jakub Otava s Chovancovým asistentem Horstem Sieglem. Na stařičkých bratislavských Pasienkách právě probíhalo nucené přerušení zápasu a rokovalo se o tom, zda bude vůbec utkání kvůli výtržnostem fanoušků dohráno. Nakonec se tak stalo a Sparta ve svém třetím vystoupení v Evropské lize jasně porazila neškodný Slovan 3:0.

Cenné tři body, do světa nicméně jdou především výtržnosti, k nimž v hledišti došlo. Příznivci Sparty provalili plot ohraničující jejich sektor, kotel Slovanu jim nechtěl zůstat nic dlužen a rozhořela se válka, která fotbal zastínila. Oba kluby teď nejspíš musí počítat s mastnou pokutou. Pořadatelé a policisté zasáhli neuvěřitelně pozdě, když už byli chuligáni v sobě a spousta diváků se před nimi musela spasit útěkem na tartanovou dráhu kolem hřiště.

Necítili se na ploše bezpečně

„Je to velmi trpká pachuť, kazí dobrý kredit obou klubů. Spartě i Slovanu. Byl jsem však tak vtažen do koučování, že jsem neměl moc čas vnímat, co se děje na tribunách," popisuje Lavička.

„Asi jako všichni, co byli na ploše, jsem v tu chvíli neměl pocit bezpečí. Na pokyn delegáta jsme byli staženi z laviček do předem určeného prostoru, abychom vyčkali rozhodnutí rozhodčích a delegátů."

Lavička a spol. zprvu ani nevěděli, zda chtějí zápas vůbec dohrát.

„S realizačním týmem jsme měli smíšené pocity. Nevěděli jsme, jak rozhodčí s delegáty zareagují. Nakonec jsme rádi, že utkání mohlo pokračovat. Přineslo pak po přestávce i zajímavý fotbal."

Dlouhá pauza komplikací

Nucená pauza čtyřicet minut byla komplikací pro všechny aktéry.

„Pro hráče na ploše i všechny rozumné fanoušky, co přišli na fotbal. Snažili jsme se hráče udržet v koncentraci, pokud by byl zápas dohrán. Nebylo to jednoduché, ale mám radost, že po přestávce se naše hra zvedla," říká Lavička, jemuž je ovšem moc dobře jasné, že místo výsledku se mnohem víc bude mluvit o výtržnostech, k nimž v Bratislavě došlo.

Pokud jde o postoj k vlastním fanouškům, Sparta vyčká na zprávu UEFA.

„Teď bude následovat zjišťování všeho, co se tady stalo. Pak mohou přijít nějaké kroky. Zatím nemáme přesné informace, co se třeba dělo za ochozy. Budeme tyto informace sbírat a uvidíme, jak to vyhodnotí UEFA. Nepřísluší nám hodnotit například organizační zajištění, to je v gesci UEFA. Ale její dokument bude asi dost obsáhlý," avizuje tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Přitom hned za dva týdny přijede Slovan k odvetě na Letnou...

„Doufám, že se zápas mezi tradičními rivaly odehraje jen na hřišti. Co já zažil, nedarovali jsme si se Slovanem na hřišti nic, ale nepamatuji, že by došlo k něčemu, co dnes," kroutí hlavou Lavička.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen