Hlavní obsah

Proti týmu snů před vyprodanou halou

PRAHA

V bouřlivé atmosféře vyprodané haly v americkém Lowellu nastoupí za týden české tenistky k utkání prvního kola Světové skupiny Fed Cupu. Domácí vyrukují na sestavu kapitánky Petry Píchalové-Langrové s týmem snů, jehož základní kameny tvoří světová jednička Serena Williamsová a její sestra Venus, číslo tři v aktuálním žebříčku.

Foto: ČTK

Serena Williamsová je největším lákadlem souboje českých a amerických tenistek.

Článek

Američané přichystali vše pro úspěch. Sestry Williamsovy doplňují devatenáctá hráčka světového pořadí Meghann Shaugnessyová a Alexandra Stevensonová, která je momentálně sedmadvacátá. Navíc, hrát se bude na rychlém betonu a to hraje domácím tenistkám do karet.

"V žebříčkovém postavení jim nemůžeme konkurovat, ale věřím, že se holky poperou o co nejlepší výsledek. V každém případě získají cenné zkušenosti," řekla Píchalová-Langrová před svou premiérou ve funkci fedcupové kapitánky. "Nebudeme se předem vzdávat. Je to sport a stát se může vše," uvedla Píchalová.

Nejlepší Češka chybí

Pro zápas povolala čtveřici Daniela Bedáňová (44. na žebříčku WTA), Klára Koukalová (73.), Iveta Benešová (74.) a Eva Birnerová (163.). Po dohodě s kapitánkou chybí momentální česká jednička Denisa Chládková. "Denisa projevila zájem, ale předělává techniku úderů, a proto jsme se dohodly, že bude k dispozici pro další zápasy," vysvětlila Píchalová.

Kapitánka původně do družstva počítala s vítězkou juniorky na Australian Open Barboru Strýcovou. Nadějná hráčka ovšem měla problémy se zápěstím a od ledna pořádně nehrála. "Je to škoda, a proto by bylo nesmyslné, aby letěla," řekla Píchalová. Kvůli zdravotním neduhům nemůže hrát ani Petra Cetkovská. Šanci dostala Birnerová, která před týdnem vyhrála turnaj ITF ve Francii.

Lístky do Paul E. Tsongas Areny zmizely z pokladen rekordně rychle. Serena Williamsová i její sestra Venus jsou velkým tahákem. "Bylo to nejrychleji vyprodané utkání v historii Fed Cupu," zjistil si Vladislav Šafařík z marketingové společnosti Persport, která cestu českého týmu do USA zajišťuje.

Premiéra v 'tenisové' televizi

Kapitánka se s hráčkami sejde až v pondělí brzy ráno na ruzyňském letišti. Přípravu tým poté zahájí společně v Americe. Hráčky pro dvouhry vzejdou podle výkonů v tréninku. "Mám týden na to, abych našla, kdo bude mít nejlepší formu," řekla Píchalová a dodala, že do čtyřhry se rýsuje dvojice Bedáňová s Birnerovou.

Američanky se netají, že po loňském neúspěchu míří za osmnáctým titulem. "Máme silný tým a prvním krokem na vrchol pyramidy je vítězství nad českými hráčkami," uvedla Kingová.

Fedcupové klání českých tenistek proti USA bude jako svoji první perličku zkušebně vysílat nový, výhradně tenisový televizní kanál nazvaný Tennis Channel. Mezi investory televizní stanice jsou mimo jiné slavní američtí hráči Andre Agassi a Pete Sampras.

Reklama

Související témata: