Hlavní obsah

Slovan podle policie v organizaci utkání se Spartou pochybil. Hrozí mu pokuta

Bratislava

Fotbalový Slovan Bratislava bude čelit vyšetřování policie kvůli nedostatkům v organizaci utkání Evropské ligy se Spartou, které provázely výtržnosti fanoušků. Uvedl to slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, podle kterého klub porušil předpisy. Vedení slovenského mistra v pondělí uvedlo, že pořadatelská služba splnila všechny podmínky, které jí ukládá zákon o organizaci sportovních akcí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Těžkooděnci po přerušení utkání základní skupiny Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou.

Článek

"Pořadatel má zajistit, aby se na akci nedostaly podnapilé osoby, které mohou narušit veřejný pořádek. Rovněž osoby s pyrotechnikou. To všechno bylo porušeno," citovala Gašpara slovenská média. Za porušení zákona hrozí organizátorovi pokuta.

Policejní prezident také uvedl, že klub před utkáním nesouhlasil s některými doporučeními policie. Ta například navrhovala zvýšit počet příslušníků bezpečnostní služby.

Gašpar rovněž odmítl výtky, že těžkooděnci zasáhli proti výtržníkům na stadiónu pozdě. "Od požadavku, který dal pořadatel, byli policisté do tří minut v sektoru," prohlásil.

Podle zákona, který na Slovensku platí od letošního února, za veřejný pořádek na stadiónech odpovídá organizátor utkání. Až v případě, že situaci nezvládne vlastními silami, může o zákrok požádat policii.

Zápas, který Sparta nakonec vyhrála 3:0, byl přerušen ve 41. minutě poté, co sparťanští chuligáni prolomili dvě bariéry a vnikli mezi domácí příznivce. Situaci dostali pod kontrolu až přivolaní těžkooděnci.

Bezpečnostní manažer Slovanu Marek Bednárik v pondělí přiznal pochybení pořadatelské služby. Vedení klubu zároveň ale tvrdilo, že přípravu nepodcenilo a že splnilo všechna potřebná opatření, která vyžaduje slovenská legislativa. Kromě řádění sparťanských příznivců zaměstnaly pořadatele i provokace fanoušků domácího týmu.

Kvůli výtržnostem na stadiónu zahájila disciplinární komise UEFA s oběma kluby řízení, verdikt zveřejní ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen